BEDAŞ işçilerinin direnişi 20 günü geride bıraktı: “Sınıf olarak mücadelemizi ortaklaşarak yürütmeliyiz”

İşten atılan BEDAŞ işçileri Enerji-Sen öncülüğünde direnişe devam ediyor. Direnişin 20. gününde, direnişin başından bu yana yanlarında olduğumuz BEDAŞ işçileriyle mevcut durum üzerine sohbet ettik.

Direniş alanındaki temel tartışma konusu, BEDAŞ yönetiminin yaptığı yeni teklif. BEDAŞ yönetimi son olarak, kıdem tazminatını almak isteyen işçilere tazminatlarını ödeyeceğini, işe geri dönmek isteyen işçilerin bir kısmını da kademeli olarak işe alacağını söylemişti. BEDAŞ işçileri, işverenin kademeli olarak kısmi iş alımı yapacağına dair söylediği sözleri şüpheyle karşılıyorlar. Tazminatların ödeneceği ise kanaat getirmiyorlar. Bir işçi, tazminatın ödenecek olsa bile, patronun bunu kırpa kırpa yapacağını, bu nedenle de bir anlamı kalmayacağını söylüyor.

Direnişteki bir başka işçi, patronun son teklifinin çok iyi düşünülmüş bir taktik olduğunu dile getiriyor ve ekliyor: “Sermaye, işçileri bölmek istiyor.” Direnişe devam şiarının aralarında hala canlı olduğunu belirtiyor ve kendisinin, geçinebilmek adına geceleri taksiye çıkmasına ve uykusuz kalmasına rağmen, sınıf kardeşlerine destek vermek için direniş alanına her gün gelmesi gerektiğinin farkında olduğunu söylüyor.

BEDAŞ işçileri, patlak vermiş olan diğer direnişlerden de destek bekliyorlar ve davalarının ortak olduklarının bilincinde olduklarını gösteriyorlar. “Sınıf olarak mücadelemizi ortaklaşarak yürütmeliyiz.” diyen bir işçi, THY’nin, Kozova’nın, darphanenin ve/ya tekstil grevinin başarısız olmasının kendilerinin de başarısız olacağı anlamına geldiğini söylüyor.

Yaptığımız sohbetlerde işçiler arasında bir direniş komitesinin örgütlenmesi talebi eğiliminin yoğun olduğunun farkına vardık. Birçok arkadaş, işe geri alımlara ve işten atmaların yasaklanmasına dair taleplerin daha çok öne çıkartılması gerektiğini düşündüklerini söyledi. Sendikanın içerideki arkadaşları da kazanmaya yönelik adımlar atması, direnişin temellerinin atılmaya başlanması gerektiği ve mücadeleci karakterin korunması gerektiği işçilerin boyuna tekrarladıkları sözler arasındaydı.

Cengiz-Kolin-Limak ortaklığının sermaye yanlısı keyfi politikalarının hesabını sormaya kararlı olan BEDAŞ işçileri, Taksim’deki firma binaları önündeki direnişlerini sürdürüyorlar ve sol partiler ile demokratik kitle örgütlerini desteğini bekliyorlar.

Yaşasın BEDAŞ işçisinin onurlu direnişi!

Yaşasın sınıf dayanışması!

Yorumlar kapalıdır.