Validebağ Korusu ranta kurban olmayacak

Üsküdar Belediyesi’nin Validebağ Korusu’nun bitişiğindeki yeşil alanı, çevrede birçok cami olmasına rağmen dini tesis yapacağını iddia ederek rant alanı haline getirmesi mahalle halkının tepkisini çekmişti. İnşaatla ilgili yürütmeyi durdurma ve plan iptali kararına belediyenin uymaması halkı harekete geçirdi. Çevre halkının öncülüğünde koru önünde nöbete başlandı, inşaatın devam etmesine engel olunmaya çalışıldı. Direniş polis ablukasına, şiddetine ve her türlü engele rağmen devam ediyor.

İktidar ise yaptığı ayak oyunlarıyla direnişi zayıflatma çabalarıyla meşgul. Bir yandan “mahalleliyle” görüşüldüğü ve inşaatın mahkeme kararına kadar durdurulduğu vb. haberler yaygın medyada yer alırken, hemen ertesi gün Kadir Topbaş tarafından “yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasıyla inşaatın önünde hiçbir engel kalmadığı” müjdeleniyor! Validebağ halkının tüm bunlara cevabı ise net: İş makineleri ve polisler gitmeden hiçbir yere gitmiyoruz!

İnsanlar bu cami inşaatının sınırlı bir alanda dini tesisle kalmayacağını ve bunun İstanbul’un en çok gereksinimi olan yeşil alanlardan bir tanesi olan Validebağ Korusu’nun işgalinin başlangıcı olacağını biliyor. AKP’nin otoban kenarlarına yapıştırdığı çirkin çiçeklerden mütevellit “yeşil” anlayışı artık pek rağbet görmüyor. Dahası, herkes AKP’nin aynı yalanları Gezi Parkı için de söylediğinin farkında. Bununla birlikte AKP, yalanda artık ustalık çağını aşmış durumda. Öyle ki Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen “Cami yapmak istediğimiz alanda ağacı bırakın ot bile yok” dedikten birkaç gün sonra “Ağaçları eylemciler söktü” diyebiliyor. Klasik söylemlerin modası da hiçbir zaman geçmiyor: “Bunlar ezan sesinden rahatsız”, “Bunlar Validebağ halkı değil terörist”…

Bir kez daha kapitalizm “gölgesini satamadığı ağacı” ranta kurban etmek istiyor. İktidar, bunun için ne bahane uydurursa uydursun, hangi yalanı söylerse söylesin, hangi “hukuk oyununa” başvurursa başvursun bu düşündüğü kadar kolay olmayacak. “Merhamet gösterdikçe şımarıyorlar” diye nitelediği halk Validebağ’da da diğer talan projelerinde de “şımarmaya” diğer deyişle direnmeye devam edecek.

Yorumlar kapalıdır.