Şili’de öğrenci mücadeleleri sürüyor

Bütün dünyada yankı bulan Şili’deki kitlesel öğrenci seferberlikleri dev bir kazanım elde etti. Yıllardır eğitimin ticarileşmesine karşı ülke çapında üniversite ve lise öğrencilerinin ayrıca öğrenci ailelerinin katıldığı dev eylemler meyvelerini vermeye başladı.

Geçtiğimiz günlerde Şili’deki Michelle Bachelet hükümeti son günlerde yaşanan kitlesel seferberlikler sonucu 2016 yılından 2020 yılına kadar bütün üniversitelerin parasız olacağı sözünü verdi. Bachelet, 2016 itibarıyla yoksul ailelerden gelen üniversite öğrencilerinin yüzde 60’ının, 2017 yılında yüzde 70’inin ve 2020’ye kadar da yüzde 100’ünün parasız eğitimden yararlanmasının planlandığını açıkladı.

Son yaşanan kitle seferbeliği sırasında Victoria Meydanı’nda evinin duvarına yazılama yapılmasını istemeyen bir mülk sahibi tarafından yakın mesafeden silah ile vurularak öldürülen Şili Komünist Partisi üyesi 24 yaşındaki Diego Guzman ve 18 yaşındaki Exequiel Borbaran adlı iki öğrenci yoldaşımızı saygıyla anıyoruz. Şili polisinin düzenlemiş olma ihtimali olan olayın en kısa zamanda aydınlatılmasını diliyoruz. Bununla birlikte hükümetin vaatlerinin güvenilmez olduğunun altını çiziyoruz. Zira 2006 yılında cumhurbaşkanlığı makamına oturan Bachelet’in vaatlerinden biri parasız eğitimdi fakat Şilili gençler en doğal hakları olan parasız eğitime ancak 9 yıllık sürekli bir mücadele sonucu kavuşabildiler. Bütün bunlar yaşandıktan birkaç gün sonra mecliste 6 sandalyeye sahip olan Şili Komünist Partisi şu an başkanlık koltuğunda oturan Bachelet ve iktidardaki Şili Sosyalist Partisi’ne gerçekleştirecekleri reformlar konusunda güvendiklerini açıkladı.

Şilili öğrencilerin haklı ve kahramanca mücadelesini selamlıyoruz. Hükümetten parasız eğitim sözünün alınmasını kesinlikle kitle seferberliklerinin bir zaferi olarak nitelendiriyoruz. Fakat hükümetin aşamalı bir şekilde gerçekleştireceği parasız eğitim programının mücadeleyi düşürmek değil arttırmak anlamına gelmesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Şilili öğrenciler hükümeti parasız eğitim sözünü vermek için zorlamışlardır şimdi ise bu sözü gerçekleştirmesi için mücadele etmelidirler.

Yorumlar kapalıdır.