Cerattepe’de Ali “Cengiz” oyunu

Cengiz Holding’e bağlı maden şirketi tarafından Artvin Cerattepe’de yapılmak istenen altın madenine karşı gerçekleşen direnişin kararlılığı ve tüm şehre yayılarak sürmesi kısmi de olsa bir kazanım yarattı. Ancak çok dikkatli olmak gerek.

Başbakan ve Yeşil Artvin Derneği heyetinin katıldığı toplantıdan ÇED kararı ile ilgili hukuki sürecin bitmesine kadar bölgedeki tüm madencilik faaliyetlerinin durdurulması kararı çıktı. Bu kararı kısmi bir kazanım olarak değerlendirsek de bölgede yapılan incelemelere göre maden şirketinin hâlâ şantiyede bulması, Cumhurbaşkanı’nın direnişle alakalı söylemleri, Rize İdare Mahkemesi’nin hâkimlerinin değiştirilmesi gibi uygulama ve söylemler, Cumhurbaşkanı’nın çevresinde kenetlenmiş bu şirketin henüz yenilmediğini gösteriyor.

Hükümetin ve Cumhurbaşkanı’nın en büyük korkusu bu eylemin tabanından yükselen bir direnişle olumlu sonuçlanması! Onlara Gezi’yi hatırlatan bu direnişin daha fazla büyümeden bitirilmesi için kısa vadede geri çekilmeyi göze almış durumdalar. Fakat bu bir Ali Cengiz oyunu! Hala şantiyede iş makinelerinin bulunması ve şehrin kapasitesinin çok üstünde (yedi ilden getirilen) güvenlik güçlerinin varlığı bunun bir göstergesi. Gerçek bir kazanım için bu iki durumun ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu bağlamda Başbakan’ın sözleri kitleleri evlerine geri göndermek için yapılmış umutsuz bir kandırmacadan öteye geçemiyor. Neredeyse her gün her kesimden binlerce insanın Artvin Valiliği önüne yürümesi hükümete olan güvensizliğin bir göstergesi.

En ufak bir geri adımın yenilgi anlamına geleceğinin bilincinde olan Cumhurbaşkanı, Cengiz Holding’in tabandan yükselen kitlesel bir direnişle yenilmesinin kendi yenilgisi olacağını da biliyor. Başbakan’nın “gerekirse ben de Artvinlilerle yürürüm” tarzındaki yumuşatma açıklamalarından sonra Erdoğan’ın “onlarla yürüyenler yavru Gezici’lerdir” açıklaması tesadüf olmasa gerek.

2010 Anayasa Referandumu’nda sonra ihale alması kolaylaşan Cengiz’in nasıl palazlandığını ve Saray ile olan ilişkisini BEDAŞ ve 3. Havalimanı ihalelerinden görmeyen kalmadı. Son örnek olarak Cerattepe’nin farkı bu kirli ittifaka çelme takması oldu. Tökezleyen şirketin yere devrilmesi için direnişi kararlılıkla devam ettirmek ve yaymaktan başka çare yok.

Direnişin en büyük zaafı ilgili sendikalar ve maden işçileri ile olan bağlantısızlığı. Artvin’de bulunan diğer madenlerdeki işçilerin sorunları ile bu direnişin birleşip ortaklaşması gerekiyor, Cengiz İnşaat ancak bu şekilde durdurulabilir.

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan bölgedeki maden faaliyetlerinin Artvin için varoluş meselesi haline gelmesiyle ilgili şöyle konuştu:

“Bir ekosistemden söz ediyoruz. Bu özel ekosistemde, yüzlerce tıbbi ve aromatik bitki var. Bunların yok olması, insanlık için bir kayıp. İkincisi de Artvin, farklı bir coğrafya. Heyelanlı bir yapıya sahip. Buradaki yapılacak madencilik, heyelanları tetikleyebilir. Sonra sularımız ve her şey zehirlenecek! Orası yaşam alanı olmaktan çıkacak.”

Bu yönüyle bir doğa direnişi olsa da olan biten bununla sınırlı değil. Bu direniş aynı zamanda neoliberalizmin kirli ittifaklarını ifşa ettiği gibi talan ve rant politikalarına da ket vuruyor. Evet, mesele 3-5 ağaç meselesi değil. Olmayacak da…

Cumhurbaşkanı’nın Anayasa Mahkemesi kararını tanımadığı bir ülkede hukuka güvenmemekten daha doğal bir şey olamaz. Mahkeme kararını beklemeden eylemlere devam eden Artvin halkının bir bildiği var olsa gerek.

Hukuk tanımayan iktidar kliğini ve kolluk gücünü arkasına almış bir şirketin yenilme olasılığı elbette var. Dün Taksim’e kışla da, cami de yapacağız diyenler bugün kışlanın “k”sini ağızlarına almıyorlar. Hatta öyle ki, şu aralar Taksim Meydanı’nı Gezi Parkı ile bütünleştirmek için ağaçlandırmakla meşguller. Bu güzel örnekten de anlaşıldığı gibi yenilgi gayet olası.

Bu direnişteki en önemli şey olan Artvin halkının geri adım atmama kararlılığı devam ettiği sürece yapılmak istenen Ali Cengiz oyunları da boşa çıkacaktır.

Cerattepe’de mahkeme kararı uygulansın!
Jandarma ve şirket bölgeyi terk etmelidir.
Artvin’in geleceğini Artvin halkı tayin eder!

Yorumlar kapalıdır.