Emekçi halka hava kirliliği ve topraksızlaştırma; patronlara kâr

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ihaleye açtığı Kömürlü Termik Santral projesi Eskişehir merkezi ve çevre mahalleri hava kirliliği ile tehdit ediyor. Eskişehir merkeze sadece 32 km uzaklıkta bulunan Alpu ovasına kurulması planlanan kömürlü termik santral Eskişehir’in çehresini bir hayli değiştirecek.

Yapımı planlanan santralin yılda 6,3 milyon ton linyit kömürü yakarak 1.080 MW elektrik üreteceği söyleniyor. Yerli kaynaklardan enerji üretimi vurgusu öne çıkarılan projede bir de özelleştirme var. Halihazırda Alpu’da bulunan Elektrik Üretim A.Ş.’ye ait kömür rezerv alanı termik santrali kuracak ve işletecek olan firmaya verilecek.

Peki bu ve bunun gibi ülkenin muhtelif köşelerindeki kömürlü termik santrallere gerçekten ihtiyacımız var mı? TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu, 25 Aralık 2017’de yayınladığı değerlendirme yazısında ihtiyacımızın olmadığını söylüyor.

“Halen elektrikte kurulu gücü 83.229 megavat (MW) olan Türkiye’nin 2017 yılı en yüksek elektrik ihtiyacının 47.660 MW olarak gerçekleştiği, yani kurulu gücün gereksinimden 35.569 MW daha fazla olduğu belirtilerek, şu bilgiler verildi:

“Yüzde 75 oranında yedek güç zaten mevcuttur. TEİAŞ’ın 2017-2026 Yılları Türkiye Puant Tahmini’ne göre en yüksek artış senaryosunda dahi bugünkü mevcut kurulu güç 2026 yılı ihtiyacından yüzde 24,5 daha fazladır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve eski Bakan Taner Yıldız da birçok defa elektrikte arz fazlası olduğunu dile getirmişlerdir.”*

AKP Eskişehir İl Örgütü’nün bir videoyla desteklediği Kömürlü Termik Santrali projesi için geriye tek argüman kalıyor: Yerli kaynaklardan enerji üretimi. Alpu ovası Türkiye’nin 141 tarımsal sit alanından bir tanesi. Peki 116 hektar üzerine kurulacak olan santral, kurulduğu yerde Fransız tarımını mı bitirecek? Alman hayvancılığına mı engel olacak? Yoksa İngiliz lületaşı imalatını mı etkileyecek? Kaş yaparken göz çıkarmak, sonra da akciğer kanserinden öldürmek değilse amacınız bu santrali yapmazsınız, yaptırtmazsınız! Merkez nüfusu 844 bin olan Eskişehir’de iki gün içinde kömürlü termik santrale karşı 50.000 imza toplandı. Çeşitli konferanslar ve eylemler yapıldı. Projenin gidişatına göre yeni eylemlilikler için birçok parti, sendika ve sivil toplum kuruluşu takipte.

*http://www.tmmob.org.tr/icerik/eskisehir-ikk-eskisehir-alpuda-komur-santralina-hayir

Yorumlar kapalıdır.