Brezilya’da Marielle Franco’nun katledilmesini kınıyoruz!

Brezilya’da, Rio de Janeiro’da, Sosyalizm ve Özgürlük Partisi’nin (PSOL) belediye meclisi üyesi Marielle Franco’nun öldürülmesini kesin bir biçimde kınıyor ve lanetliyoruz. Söz konusu suikast, 14 Mart Çarşamba günü, gece vakti, şehrin merkezinde ve Marielle, “Genç Siyahi Kadınlar Sistemi Sarsıyor” başlıklı bir etkinlikten dönerken yaşandı. O, Rio de Janeiro’da ordu eliyle sürdürülen askeri müdahalenin ve gecekondu mahallelerindeki polis şiddetinin karşısında bir simgeydi.

Marielle Franco, Sosyalizm ve Özgülük Partisi’nin önde gelen bir üyesi, insan hakları aktivisti ve siyahi, feminist bir kadın eylemciydi. Marielle, Rio de Janeiro’nun kenar mahallerinden olan Mare Resort gecekondu semtine ilk geldiğinde, polis şiddetiyle yakından tanışmıştı. Genç yaşlarından itibaren polis şiddetinin karşısında ve siyahi kadın haklarının yanında bir eylemci olarak politika ile uğraşmaya başlamıştı. 2016’da, Sosyalizm ve Özgürlük Partisi’nin üyesi olarak, Rio de Janeiro’daki belediye meclisi seçimlerinde en fazla  oy alan 5. adaydı.

Marielle’in suikaste uğratılması, Brezilya başkanı Michel Temer’in federal askeri güçlerin Rio de Janeiro’da sokağa inmesi yönündeki kararından bir ay sonra gerçekleşti. O günden beri Marielle, Meclis Komisyonu’nda atandığı ve polisiye operasyonların bilançosunu hazırladığı raportörlük görevindeydi. Öldürülmesinden bir gün önce, askeri birliklerin Acari eyaletindeki Iraja bölgesinde sürdürdükleri barbar ve korkunç icraatları teşhir etmişti. Bu nedenle, onun suikasti bir tesadüf değildir; içerisinde seyahat etmekte olduğu arabaya ateş açılmış ve katiller, arabadan ve kendisinden herhangi bir şey çalmadan kaçmışlardır.

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal olarak, Marielle’in ailesiyle, arkadaşlarıyla ve yoldaşlarıyla dayanışmamızı sunuyoruz. Bu suçtan sorumlu olanların yargılanıp cezaya çarptırılması gerektiğini ve olayın derinlemesine bir şekilde araştırılmasını talep ediyoruz. Bu saldırı karşısında tüm dünyada yapılan protestolarla beraber suikasti lanetliyor, her ülkede Brezilya konsoloslukları ve büyükelçilikleri önünde suikastin araştırılması ve suçluların cezalandırılması taleplerini dile getirecek eylemlere çağırıyoruz. Marielle’in kadın hakları için ve Temer’in baskılarına ve kemer sıkma politikalarına karşı verdiği mücadeleyi sürdüreceğiz.

 

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal

 15 Mart 2018

Yorumlar kapalıdır.