Direnişteki Cargill işçileriyle röportaj

İşten atıldıkları günden bu yana 157 gündür direnen Cargill işçileri 13 Eylül’de Bursa Orhangazi’deki fabrika önünden Cargill genel merkezinin olduğu Paladium Tower’a yürüyüşe geçtiler. Gazete Nisan olarak direnişlerini Cargill Türkiye genel merkezinin olduğu Paladium Tower önünde devam ettiren Cargill işçileriyle yaptığımız röportajı sizlerle paylaşıyoruz.

İş yerinizde sendikal süreç nasıl başladı?

2014 yılından beri sendikal örgütlenme devam ediyordu. Geçtiğimiz Mart ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sendikal yetki için başvuru yaptık. Yeterli sayıya ulaşmış olmamıza rağmen Cargill yönetimi sayının yetersiz olduğunu iddia ederek karşı başvuruda bulundu ve sayımız yeterli olmasına rağmen Bakanlık Cargill’in başvurusunu kabul etti.

İşten atılma ne zaman ve neden gerçekleşti?

16 Nisan 2018 tarihinde Nişasta Bazlı Şeker (N.B.Ş.) oranının düşüşü bahane edilerek 14 kişinin iş akdi feshedildi. İşten çıkarılmamızın sebebinin sendikalı olmamız olmadığı, küçülmeye gitmek zorunda olduklarından işten çıkarıldığımızı söylediler. Bu doğru değil. İlk olarak Türkiye’deki N.B.Ş. üretiminin %60-65’lik kısmı Cargill tarafından yapılıyor. Aynı zamanda N.B.Ş. oranı Eylül ayında açıklanırken, biz Nisan ayında işten çıkarıldık. Küçülme bahane edildi ama hepimiz sendikalı işçileriz. Hepimiz uzun süredir Cargill’de çalışan ve yüksek performans gösteren insanlar olmamıza rağmen işimizin elimizden alınmasının tek sebebi sendikalı olmamızdır.

***

Gebze’de yine sendikalı olduklarından ötürü işten atılan Flormar işçileriyle buluşarak sınıf dayanışması mesajı veren Cargill işçileri Şifa Mahallesi’nde polis engeliyle karşılaştı. Gözaltına alınıp daha sonra serbest bırakılan işçiler Kartal’dan yürüyüşlerine devam ederek altıncı günün sonunda Cargill genel merkezine ulaştılar.

İstanbul’a ulaşmak için yaptıkları 6 günlük yürüyüşün zorluklarını anlatan işçiler bunların kendilerini haklı mücadelelerine daha çok bağladığını belirttiler.

Uzun soluklu bir mücadele döneminin kendilerini beklediğini belirten işçiler kazanana kadar mücadeleye devam edeceğiz mesajı verdiler.

Paladium Tower önünde haklı mücadelelerini ilan eden Cargill işçileri Bursa’ya döndüler.

Yorumlar kapalıdır.