Üçüncü Havalimanı: İnşaat İşçileri Sendikası ile söyleşi

İnşaat İşçileri Sendikası 3. Havalimanı’ndaki direnişin önemli bileşenlerinden biri idi. Gözaltı saldırıları sürecinde yönetim kurulunun pek çok üyesi kolluk güçlerinin şiddetine maruz kalmıştı.

İnşaat İşçileri Sendikası’ndan Remzi Yılmaz ile direnişin öncesini ve bundan sonraki mücadele sürecini konuştuğumuz söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.

Sendikanız bugüne değin havalimanına yönelik nasıl bir örgütlenme planına sahipti?

Uzun vadede bir örgütlenme programı koymuştuk önümüze, pilot bölge havalimanıydı. Gerek bölgenin konumu gerek dışa kapalı olması ve olağanüstü güvenlik önlemleri ve sıkıyönetim çalışma sistemi ve bu durumların verdiği zorlukla beraber örgütlenmemizi bir yıl önce başlatmıştık.

Geçen süre zarfında birçok hak gaspını karşı mücadele verdik. Saldırılar genellikle maddi haklar üzerine kuruluydu. İşçiler sorunlarını geçici olarak işverenlerle diyalog yoluyla çözmeye çabalıyordu. Tabi bu arada bizim ulaşabildiğimiz işçiler ya da bize ulaşan işçilerin sorunları biraz daha iyi şekilde çözülüyordu.

İşçiler en çok nelerden şikâyetçi?

Çok ciddi sorunlar her zaman vardı. Barınma koşulları çok kötüydü. Yemekhanelerde hijyen adına gerçekten hiç ama hiçbir şey yoktu. Yemek saatinin yarısından fazlası kuyrukta geçiyordu.

Kamp noktalarına ulaşım oldukça sıkıntılıydı. İşçiler araçlara üst üste bindirilerek kamp alanlarına götürülüyordu.

Maaş ödemeleri nasıl?

Parasal durumlar oldukça düzensiz. Maaşların aylarca ödenmediği zamanlar oluyordu. Bütün bunlar bir araya gelince haliyle işçide bir öfke patlamasına yol açtı.

İnşaat işçilerinin son direnişi kaç kişi ile başladı?

Haklı ve meşru talepler doğrultusunda elli kişi ile başlayan direnişimiz birkaç saat içinde 1000’i aşkın işçinin katılımıyla devam etti. Talepler o kadar insani idi ki, her gelen işçi kendini o taleplerin içinde buluyordu ve bize katılıyordu. Ülkenin en dinamik üretici ve her zaman yapıcı gücü olan inşaat işçilerine işverenin talimatı ile bir gece operasyonu yapıldı. Ne yazık ki kolluk güçlerinin gözaltı furyası başladı.

Bu dönemde yaşanan gözaltlarının sayısı ne idi?

Direnişin üçüncü gününe kadar bizim altı yöneticimizle birlikte 600’ü aşkın işçi gözaltına alındı.

Şu anda şantiyede devam eden bir direniş var mı?

Şuan itibariyle şantiyede devam eden bir direniş yok. Ama mücadelemizi sürdürüp sizlere haberlerimizi yeniden ileteceğiz. Saygılarımla.

Yorumlar kapalıdır.