Arjantin’de G-20 Zirvesi protestolarla karşılandı

Arjantin’de 30 Kasım-1 Aralık günlerinde gerçekleşen G-20 zirvesine karşı kitlesel eylemler düzenlendi. Macri hükümeti, eylemlere karşılık adeta sıkıyönetim önlemleri aldı. Zirvenin hazırlık sürecinde, 7000’i aşkın evsizin bulunduğu tahmin edilen Buenos Aires’in şehir merkezinde yaşayan evsizler zorla yerlerinden edilmiş ve bazı mahalleler boşaltılmıştı. Zirvenin gerçekleşeceği günler resmi tatil ilan edildi ve şehir güvenlik önlemleriyle kuşatıldı. Buenos Aireslilere bu 2 gün boyunca ya şehirden ayrılmaları ya da evlerinden çıkmamaları söylendi. Şehirde yaklaşık 25 bin polis görevlendirildi. Toplu taşıma durduruldu; devlet daireleri, bankalar ve marketler kapandı. Zirvenin öncesinde başlayan protestolar, tüm tehditlere ve önlemlere rağmen zirve sırasında da devam etti ve binlerce insan sokağa çıktı.

Arjantin’de krize karşı mücadele ve seferberlikler uzun süredir devam ediyor. Krizin faturası, kemer sıkma politikaları yoluyla işçilere ödetiliyor. Arjantinli emekçiler emperyalizmden kopuş, dış borçların ödenmesinin durdurulması, fonların istihdam, sağlık ve eğitim vb. kalemlerine harcanması gibi taleplerini zirve karşıtı protestolarında da kullandılar. Tüm dünyada açlığın ve yoksulluğun sorumlusu olan kapitalistleri bir araya getiren zirve için yapılan harcamalar eleştirildi.

İDP’nin kardeş partisi, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal’in Arjantin seksiyonu Sosyalist Sol da “Trump Defol!” pankartıyla protestolarda güçlü bir biçimde yer aldı.

Kardeş partimizin talepleri, “G-20’ye hayır!”, “Dış borç ödemelerine hayır!” ve “dış borç ödemeleri durdurulsun ve buradan yaratılacak kaynak, işçi ücretlerinin artırılmasında, eğitimde, sağlıkta, emekli maaşlarına zam yapılmasında kullanılsın!” şeklindeydi.

Yorumlar kapalıdır.