EYT’liler İstanbul Maltepe Meydanı’nı hınca hınç doldurdu!

Türkiye’nin hemen hemen her ilinde örgütlenen ve çok sayıda miting ve etkinlik düzenleyen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT)’ın en son durağı İstanbul Maltepe Meydanı oldu. “İstanbul Maltepe’de 1 Milyon Kişi Olmaya Hazır mıyız?” şiarıyla yola çıkan EYT’liler yüz binler olup gerçekten de alanı hınca hınç doldurdu.

EYT’lilerin en önde gelen talebi gasp edilen emeklilik haklarının iade edilmesi. 1999 yılında çıkarılan bir yasayla emekli olmak için gereken prim ve yıl şartına bir de yaş eklenmişti. Lakin yasa sadece yeni sigortalı olacakları kapsamadı. Sigortalı olarak çalışmakta olan milyonlarca emekçiye de kademeli olarak uygulandı. Yasanın bu şekilde geriye doğru da işletilmesiyle milyonlarca emekçi 25 yıl ve 5 bin gün primle emekli olmayı beklerken emekliliklerine haksız şekilde yıllarca eklenmiş oldu.

İktidarın yanıltmasıyla birçok insan EYT’lilerin durup dururken, “genç” yaşta, tamamen keyfi olarak, emekli olmak istediğini sanıyor. Hâlbuki EYT’liler sadece ve sadece sigortalı olarak işe başladıkları zamanki yasalar, emekli olmak için hangi şartları gerektiriyorsa, o şartlara göre emekli olmak istiyorlar. 1999 yılında çıkan ve haklı olarak “Mezarda Emeklilik Yasası” olarak anılan yasanın kendilerine uygulanmasını istemiyorlar. Zaten halihazırda bu yasa nedeniyle yaşa takılan yüz binlerce emekçi yıllardır bekliyor.

Tabii ki sorun sadece yaşla da sınırlı değil. 1999 ve sonrası yıllarda çıkarılan yasalarla emekli maaşını belirleyen aylık bağlanma oranı (ABO) da düşürüldü. 1999 öncesi yüzde 70’lerin üzerinde olan ABO yüzde 30’lara kadar düşmüş durumda. Bu nedenle EYT’liler sadece geç emekli olmakla kalmıyor aynı zamanda çok daha düşük maaş almak durumunda da kalıyorlar. Milyonlarca emekçi işte kendilerini hem geç emekli eden hem de çalıştıkça maaşlarının düşmesine sebep olarak daha düşük maaş almalarına neden olan bu düzenlemeye isyan ediyorlar.

EYT’lilere yapılan çok büyük bir haksızlık. Lakin 1999 sonrasında sigortalı olarak işe başlamış ve gelecekte bu yasayla işe başlayacak on milyonlarca emekçinin durumu tam anlamıyla bir felaket. Çünkü emekli olmak için hem 65 yaşına kadar çalışacaklar ve ölmeden emekli olabilirlerse de bugünkü değerlerle ancak 500-600 lira maaş alabilecekler. Kısacası EYT’lilerin mücadelesi sadece kendilerinin değil tüm çalışanların ve gelecek kuşak emekçilerin çok hayati bir sorununu gündeme taşımakta.

Kendi yarattıkları krizlerin faturasını işçiye emekçiye fatura etme peşindekilerin 31 Mart sonrası kıdem tazminatı fonuna göz diktiğini zaten biliyoruz. Eğer bu kazanımı gasp edebilirlerse peşinden tüm emeklilik sistemini finans sistemine sermaye yapacaklar, aynı bireysel emeklilik fonuyla şimdilerde yaptıkları gibi!

Kısacası EYT’lilerin mücadelesi sadece EYT’lilerle sınırlı değil, tüm işçi sınıfını, emekçi yoksul halkı, esnafından çiftçisine kendi yağıyla kavrulup, emeğiyle ayakta kalma mücadelesi veren herkesi ilgilendiriyor. EYT’liler kazanırsa tüm işçiler, emekçiler kazanacak. Böyle bilelim ve mücadele saflarını sıklaştıralım!

Yorumlar kapalıdır.