Arjantin’de kürtaj hakkı için tarihi gün

Arjantin’de kadınlara yasal, parasız ve güvenli kürtaj hakkını tanıyacak yasa tasarısı dün sekizinci defa kongreye sunuldu. Kürtajın suç olmaktan çıkarılması ve yasallaşması için mücadele eden Arjantinli kız kardeşlerimiz, Ulusal Kongre binasının önünde toplanarak kitlesel bir eylem düzenlediler ve sokakları doldurdular. Fransa, Almanya, İspanya, Meksika, Şili, Porto Riko ve daha pek çok yerde binlerce kadın, Arjantinli kadınların kürtaj hakkını desteklemek için sokağa çıktı.

Türkiye’de ise, “Kürtaj Hakkı için Ulusal Kampanya” çerçevesinde uluslararası bir dayanışma kampanyası başlatan Isadora’nın çağrı metni paylaşıldı. Kadın örgütleri ve partilerin yanı sıra bağımsız feministler ve feminist mücadelenin bileşenleri hem kürtaj hakkı mücadelesine hem de uluslararası kadın dayanışmasının önemine dikkat çekmek için imza verdi.

Bu mücadeleye Türkiye’den dayanışma örmek amacıyla aşağıdaki metin Arjantinli kadınlarla paylaşıldı:

“Arjantinli kadınların kürtaj hakkı mücadelesini destekliyoruz!

Arjantin’de kadınlara yasal, parasız ve güvenli kürtaj hakkını tanıyan yasa tasarısı 28 Mayıs’ta sekizinci defa Kongre’ye sunulacak. Kürtaj tasarısı geçtiğimiz yıl 8 Ağustos’ta Senato’da reddedilmişti. Ülkede 1921’den beri yürürlükte olan mevcut yasaya göre, kürtaja sadece tecavüz sonucu hamileliklerde veya doğum yapacak kadının hayati tehlikesi olduğu durumlarda izin veriliyor. İsteğe bağlı kürtaj olanlara ise cezai yaptırımlar söz konusu. Latin Amerika’nın pek çok ülkesinde yasadışı kürtaj işçi, genç ve göçmen kadınların başlıca ölüm nedenlerinden biri.

Aşağıda imzası bulunan örgütler ve kişiler olarak yasal, parasız ve güvenli kürtaj için verdikleri mücadelede Arjantinli kadınların yanındayız:

İşçi Demokrasisi Partisi’nden Kadınlar

Erzincan Katre Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği

EŞİTİZ (Eşitlik İzleme Kadın Grubu)

İzmir Kadın Dayanışma Derneği 

Kaç Bize Gel

KADAV – Kadınlarla Dayanışma Vakfı

Kadın Dayanışması

Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG) 

Kırkyama Kadın Dayanışması

Mor Dayanışma

Mor Sarmaşık

Sosyalist Demokrasi İçin Yeniyol’dan Kadınlar

TMMOB İstanbul İKK Kadın Komisyonu

Yeni Demokrat Kadınlar

Yoğurtçu Kadın Forumu

Gülnur Acar Savran – Feminist Yazar/Teorisyen

Feride Peynirci

Özengül Ergün – Feminist/Aktivist

Seda Berzeg

Selin Çağatay – Feminist/Aktivist

Simla Sunay – Feminist Mimar/Yazar

Suzan Aydemir”

Yorumlar kapalıdır.