Tarihte bu ay: ABD, komünist Ethel ve Julius Rosenberg çiftini idam etti

Rosenberglere suçu kabul etmeleri halinde telefona sarılacağımızı, hattın öbür ucunda bulunan Washington’a durumu bildireceğimizi, idamın durdurulacağını, cezalarının 30 yıl hapse çevrileceğini ve böylelikle de kendilerini hasretle bekleyen oğulları 6 yaşındaki Robert ile 10 yaşındaki Michael’e kavuşacaklarını söyledik…

Rosenberg çiftinin idamında hazır bulunan ABD Devlet Bakanı William A. Carol, cezanın infazı gerçekleştikten sonra böyle konuşuyordu. Rosenbergler bu af teklifini kabul etmemişlerdi çünkü suçlu olduklarına inanmıyorlardı. ABD mahkemelerinin onları yapmakla suçladıkları eylem, onlar için bir gurur kaynağıydı.

ABD Komünist Partisi üyesi Rosenberg çifti, SSCB çıkarına casusluk yaptıkları suçlamasıyla idam edilmişti. Casusluk suçlamasının kapsamına SSCB’ye radar, sonar, jet motorları ve nükleer silah teknolojileri hakkında bilgi kaçırmak giriyordu. O sırada ABD emperyalizmi, dünyada nükleer silah sahibi tek ülkeydi ve bu tekeli elinde tutmaya da oldukça hevesliydi.

Rosenberglerin idamı, McCarthy döneminde yaşanmıştı. Bilindiği üzere bu dönem, daha sonraları “McCarthycilik” olarak anılmasına sebep olacak derecede komünist avının yoğunlaştığı ve sendikalı işçilere saldırıların arttığı bir süreçti. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından burjuvazi, dünyanın üçte birinde mülksüzleştirilmişti. Kapitalistlerin ileri keşif kolu Hitler SSCB’yi yıkmak isterken onu Doğu Avrupa’ya yaymış, ardından da 1949 Çin Devrimi, Çin sermayesini mülksüzleştirmişti. ABD devrimci bir dalgayla kuşatılıyordu. McCarthy buna dönük verilen gerici refleksin ismiydi. Sayısız işçi, aydın, yazar, sanatçı, şarkıcı, aktör, yönetmen ve komünist, onun savcıları ve komiteleri karşısında hesap vermek zorunda kaldı.

1991’de SSCB dağıldıktan sonra açılan gizli arşivlerde tarihçilerin aradıkları ilk belgelerden biri de, Rosenberg çiftinin casus olduğuna dair bilgi veren metinler oldu. Ancak ABD emperyalizminin savunucuları dilediklerini bulamadı. Julius Rosenberg’in bir casus olduğu doğruydu ancak sorumlu olduğu alanın nükleer silah veya jet motorları bilgilerinin kaçırılmasıyla ilgisi yoktu. Ethel ise casus bile değildi; yalnızca eşinin casusluk faaliyetlerinden haberdar olan bir komünistti.

Hiç şüphe yok ki gelecek nesiller, emperyalizmin önderliğini üstlenen ABD’deki komünistlerin, dejenere de olmuş olsa, bürokratikleşmiş de olsa tarihin ilk işçi devletinin çıkarları uğruna gerçekleştirdiği casusluk faaliyetini bir kahramanlık iradesi olarak okuyacaklardır.

Rosenberg çifti 18 Haziran’daki idamlarını, o günün evlilik yıldönümleri olmasını gerekçe göstererek ertesi güne aldırmıştı. 19 Haziran 1953’te katledildiler; emperyalizm tarafından.

Yorumlar kapalıdır.