Manisa’da belediyenin ensesindeyiz

31 Mart seçimlerinde “İşçinin sorununu işçi çözer” diyerek Şehzadeler’de bir başlangıç yaptık. Seçim sonucunda ise büyükşehir ve merkez ilçelerde Cumhur İttifakı kazandı.

Seçim öncesi insanlara gülücük dağıtan kişiler, “2019’da zam yok, kötülük yok” derken göreve gelir gelmez suya yüzde 40 zam yaptılar. Zamma kızanlara da “Vermeden almak Allah’a mahsus” diyorlar.

Gönüllerin başkanı diye servis edilen Ömer Faruk Çelik zam oylamasını şiddetle destekleyerek, aslında patronların gönüllerinin başkanı olduğunu ispatladı. Bu da beklenmedik bir durum değil, çünkü patron belediyeciliğinin özü budur.

Tek sorunumuz su zammı değil. Belediye işçi kıyımına da başladı. Söylenene göre belediyede yüzde 50’ye varan personel çıkarımı hedeflenmiş durumda. Tabii ki bunun için de somut adımlar atılıyor. Belediye çalışanı emekçiler bini aşkın işçinin atıldığını söylüyorlar. Belediyenin gayrı resmi açıklaması da şu şekilde: “Bedavadan maaş alan, yatan personel çıkarılıyor.” Bunun bir yalan olduğunu söylememe gerek yok. Doğru ise dahi beş yıldır akılları neredeydi? İşçiler şimdi mi çalışmamaya başlamışlar? Yahut yapılan mobbingi nasıl açıklayabilirler? Merkezde çalışan engelli bir belediye işçisinin Demirci’ye sürülmesini nasıl açıklayabilirler (yaklaşık 3 saatlik bir yoldur burası, Uşak’a yakın, Manisa’ya 170 km mesafedir)?

Biz açıklayabiliriz. Belediyenin borcu yıllık gelirine ulaşmış, neredeyse onu aşmış durumda. Kaynaklar çarçur edilmiş. En basit örnek şu: Cengiz Elgün hepimizin bildiği gibi belediyenin gelirini Manisa Büyükşehir Belediyespor’a yönlendirdi, kulüp başarısız olunca da fatura emekçilere kesildi.

Sorun sadece AKP’de de değil. Bu kişilerin yerine yenileri gelse ilk günler göz boyamak için hizmet yapıyor görünecekler, ama “patron belediyesi” dediğimiz makina aynı makina olmayı sürdürecek ve faturayı işçiye kesecek.

Görüyoruz, patronlar sorunları yalnızca büyütmeye yarıyorlar. Çözümü de biliyoruz söylüyoruz: İşçinin sorununu ancak işçi çözebilir.

Karl Marks’ın çağrısı bugün daha da geçerli: Sadece Manisa’da değil, tüm ülkede; sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada “Bütün ülkelerin işçileri birleşin!”

Patron belediyeciliği zam ve işçi kıyımı demektir.

Yorumlar kapalıdır.