Kayyum rejimine son! Demokratik kazanımlarımız için mücadeleye!

Bu sabaha karşı (19 Ağustos) Diyarbakır, Mardin ve Van’ın HDP’li Büyükşehir Belediye Başkanları Adnan Selçuk Mızraklı, Ahmet Türk ve Bedia Özgökçe Ertan, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alındı ve yerlerine aynı şehirlerin valileri kayyum olarak atandı. Ayrıca bu belediye meclislerindeki pek çok HDP’li üyenin gözaltına alınmakta olduğu haberleri gelmektedir.

İşçi Demokrasisi Partisi olarak hükümetin bu girişimini, bölge ve adı geçen şehirlerin halkının özgür iradesine vurulan antidemokratik bir darbe olarak niteliyor ve şiddetle kınıyoruz.

Tek Adam rejimi bu uygulamasıyla ülkede demokrasiyi ve seçimleri tepeden gelme baskılarla halkı aldatmaya yönelik bir oyun haline getirmiş olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır.

Hükümetin bu başkanlar hakkında ileri sürdüğü “terörle ilintili olmaları” iddiası, emekçi kitleleri ve Kürt halkını aldatmaya yönelik bir demagojiden ibarettir. Eğer bu başkanlar hakkında süren davalar varsa, hükümetin demokrasi gereği bu davaların sonuçlanmasını beklemesi gerekirdi. Ama bir yandan bölge kaynaklarını yağmalama hırsı, öbür yandan bölge halkının demokratik iradesini kırma çabası ve nihayet Suriye’de gerçekleştirmeyi arzuladığı askeri operasyona kılıf hazırlama niyeti, rejimi bir an önce baskı uygulamasına itmiştir.

Bu antidemokratik uygulamaya pek çok parti ve sivil örgüt kuruluşlarından haklı tepkiler yağmaktadır. Bölge halkının tepkisi de haklı ve son derece meşrudur. Ama öte yandan hükümetin bu baskı uygulamasının ardında provokatif emellerin olabileceğini de unutmamamız gerekiyor.

İşçi Demokrasisi Partisi olarak demokratik hakların korunması doğrultusunda meşru bir savunma seferberliği yaratacak olan tüm demokratik ve ilerici güçlerin yanında olacağımızı ilan ederiz.

Kayyum atamalarına son!

Seçilmiş belediye başkanları derhal görevlerine iade edilsin!

Yorumlar kapalıdır.