Sistema Mühendislik’e bağlı taşeron işçiler hak gaspına karşı direnişte

İstanbul Levent’te bulunan Sanofi şirketinin elektrik işlerini yapan taşeron firma, Temmuz ayının son haftasında yaklaşık 40 işçiyi krizi bahane ederek işten çıkardı ve şantiye devam ederken işçilerin haklarını gasp etti. Ücret ve tazminat hakları verilmeden işten çıkarılan İnşaat-İş sendikası üyesi işçiler işyerlerinin önünde eylem yapmaya başladılar. Gazete Nisan olarak, direnişçi işçilerden biriyle yaptığımız röportajı sizlerle paylaşıyoruz.

Nisan: Direnişe başlama süreci nasıl gerçekleşti?

İşçi: Biz Platin firmasında elektrik ekibi olarak çalışmaktaydık. Firma yaklaşık 1 yıldır içinde bulunduğu krizi atlatabilmek için bir şekilde mücadele etmekteydi ama mücadelede galip gelemedi. Son dönemlerde maaşlarımızı alamamaya başladık. Zaten son maaşımızı da almadık. Firma, biz şantiyelerimizde çalışmaya devam ediyorken çıkışlarımızı verdi. Fakat bize haklarımız ödenmedi. Platin’de çalıştığımız firmanın iş verdiği Sistema firması doğal olarak bizim alacaklarımızdan sorumlu olduğu için biz onlardan haklarımızı talep ediyoruz. Şu anda da önünde bulunduğumuz binanın içinde Sanofi İlaç firması var. Bu ilaç firması yabancı kökenli bir firma. Sistema buranın tadilat işlerini aldı. Ve elektrik işlerini Platin firmasına vermişti. Sonuçta burası bizim şantiyemizdi. Bizi buradan apar topar çıkarıp yerine başka taşeron firma yerleştirdiler ve çalışmaya devam ettiler. Biz de bu süreçte haklarımızı alıncaya kadar burada eylemi sürdürmeye devam edeceğiz.

Nisan: Bu mağduriyeti yaşayan kaç işçi var?

İşçi: Yaklaşık 40 kişi var. Ama biz yaklaşık 20 kişi buradayız. Başka yerde de arkadaşlarımız başka ofisin önünde, Sistema ofisinin önünde şu an eylem yapıyor. Diğer arkadaşlarımız da hem bize burada destek olmaya çalışıyor hem de gündelik işlere gidip sonuçta hayatlarını idame ettirmeye çalışıyorlar. Çünkü çok zor durumda olan arkadaşlarımız var, sıkıntı büyük yani.

Nisan: Peki bu direniş kaç gündür sürüyor? Kaç gündür bu haklarınızı talep ediyorsunuz?

İşçi: Biz Temmuz sonu işten çıkarıldık. Temmuz sonundan bu yana, yani yaklaşık 20 gündür. İlk önce diyalog girişimlerinde bulunduk fakat bunlardan sonuç alamayınca eyleme karar verdik. Sendikacı arkadaşlardan destek istedik. Onlar da sağolsun yanımızda olacaklarını söylediler. İşte eyleme başladık. Yaklaşık 15 gündür devam eden bir eylem. Buranın yanı sıra ileride, Zincirlikuyu’da Çiftçi Towers var. Orada Garanti’nin şantiyesi var, Sistema’nın şantiyesi orası da. Biz zaten bir grup arkadaş orada faaliyet yürütüyorduk. Orada başladı eylemimiz, sonra buraya taşıdık. Sistema’nın şu anda işletmekte olduğu bütün şantiyelerine girip, eylemlerimizi yapıp, haklarımızı bir şekilde almaya çalışacağız.

Nisan: Yöneticiler herhangi bir şekilde size geri dönüş sağladılar mı?

İşçi: Bizim çabalarımızla, yani bu şekilde eylem yaptığımız için bizimle bir şekilde irtibat kurdular. O da avukatları vasıtasıyla. Fakat avukatları işi uzatmaya yönelik hamlelerde bulunuyor. Yani bizim alacaklarımıza dair değil de “yok şöyle olacak, yok böyle olacak” diye oyalama taktikleriyle sürdürüyorlar işleri. Yani sonuçta bir netice alamadık.

Nisan: Mücadelenizde başarılar dileriz.

Yorumlar kapalıdır.