Cargill işçileri 560 gündür direniyor!

Sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan Cargill işçilerinin direnişi 560 günü geride bıraktı. Bu uzun zaman zarfında direnişçiler mücadelelerini ayrı ayrı yerlerde sürdürdüler. Son olarak İstanbul’da Palladium’un önünde uzun bir süre direnen işçiler bunun ardından fabrikalardaki diğer işçilere mektuplar iletip, onları da kendi saflarına çağırdılar ve şimdilik direnişlerini yeniden Bursa’ya taşıdılar.

550 günü aşkın süredir direnişte olan Cargill işçisi son süreci şu sözlerle değerlendiriyor: “Elimize birkaç kuruş vererek bizleri direnişimizden vazgeçirmeye çalışıyorlar fakat bizler paranın peşinde değiliz, işlerimize geri dönmek istiyoruz ve sonuna kadar bunu talep edeceğiz. Mücadelemizin sadece günlerden ibaret olmadığını biliyoruz. Biz, diğer işçiler için, yeni direnişler için bir örnek oluşturmak istiyoruz. Bizler patronların ve hükümetin keyfine kendimizi bırakmayacağız. Kendi hayatımız üzerinde hak iddia etmelerine müsaade etmeyeceğiz ve onlara muhtaç bir şekilde yaşamadığımızı  göstereceğiz.”

Bir diğer işçi şöyle devam ediyor: “Dışarıdakilere uzunca gelen direniş süremizin, aslında bizim için çok da uzun olduğu söylenemez. Kendinizi böyle bir mücadelenin içinde bulduğunuz zaman her şey anlamını yavaş yavaş yeniden kazanıyor. Bugüne kadarki yaşamımızla kıyaslandığında her şey daha da belirginleşiyor. Sistem içinde belirli bir zamanınız varmış gibi gözüküyor fakat bu görünen zamandan kendinize bir pay ayıramıyorsunuz. İşe gidip-gelme ve çalışma süresini de ekleyince, geriye yalnızca yarına tekrardan uyanabilmek için uyumanız gereken zaman kalıyor. Ailenizle vakit geçiremiyorsunuz, kendinize vakit ayıramıyorsunuz, arkadaşlarınızı göremiyorsunuz… Bizler artık nelerin olduğunun farkındayız. Emeğimiz üzerinden bizi sömürenlere karşı hakkımızın sonuna kadar peşinde olacağız, başka direnişlerden dersler çıkararak ilerleyeceğiz ve başka direnişler için de örnek oluşturmaya çalışacağız. Biliyoruz ki işçiler bir kere başlarını yerden kaldırdıklarında, devamının daha da güçlü bir şekilde geleceğine şüphe yoktur.”

Direnişteki işçiler mücadelelerini diğer direnişlerle de dayanışma içinde sürdürüyor. Direnişteki EATON Polimer işçileri, Sütaş işçileri, Cargill işçilerinin sürdürdüğü bu mücadele ve gösterdiği dayanışmadan güç alıyor.

Son zamanlarda, ülkenin birçok yanında krizle birlikte artan işten çıkartmalar ve hak gasplarına karşı direnişlerin deneyimlerini ortaklaştırmak, mücadeleleri birleştirmek büyük önem taşıyor.

Yorumlar kapalıdır.