Eaton Polimer mücadelesi devam ediyor

Çerkezköy’de faaliyet gösteren Eaton Polimer’de 28 Eylül tarihinde toplu işten çıkarma yaşandı. Türk-İş’e bağlı Petrol-İş’te örgütlü 300 işçi işten çıkarıldı. İşten çıkarılan işçiler fabrika önünde direnişe geçti. Ancak Petrol-İş, mücadele başladığından beri mücadeleye maddi veya manevi hiçbir destek vermedi. Hatta adeta bir patron vekili gibi işçilerin işe iade davası açmaması için işçileri ikna etmeye çalıştı. Fabrika önündeki işçilerin tazminatını aldığını söyleyip direnişi bitirmelerini istedi.

Eaton Polimer çalışanları ise işlerini geri istiyor. Sendika işçilere işler açıldıkça tekrar işe alınabileceklerini söylüyor. Ancak bu durum gerçekleşse bile işçiler aynı kıdem ve ücret ile işe başlamayacakları için bu teklifi reddettiler. Eaton Polimer işçileri sadece patronlarıyla değil kendilerini bu süreçte yalnız bırakan sendika yönetimiyle de toplu işten çıkarmalara karşı amansız bir mücadele veriyor.

İşten çıkarılan işçilerin bildirdiğine göre işten çıkarmalara sebep olarak gösterilen küçülme bahanesi kuyruklu yalan. Hâlihazırda fabrika yüksek kapasite ile çalışmaya devam ediyor ve işçileri sık sık siparişlerin yetiştirilebilmesi için fazla mesaiye kalıyor. Petrol-İş ve Eaton Polimer el ele öncü işçileri işten çıkararak çalışanları üzerinde korku ve güvencesizlik iklimi yaymaya çalışıyor. Fabrika içerisinde oluşabilecek hak mücadelelerinin sönümlenmesi ve düşük ücret politikalarına ses çıkarılamaması için kirli bir ittifak kuruldu. Patronlar kârlılıklarını korumak için her aygıtı kullanarak kendi sebep oldukları krizin bedelini işçiye ödetmeye çalışıyor. Eaton Polimer ise Petrol-İş’i de saldırılarında silah olarak kullanıyor.

Geldiğimiz noktada fabrika önündeki direniş bitti; ancak mücadele devam ediyor. Eaton Polimer işçileri her hafta görünür basın açıklamaları, sendikalarının önündeki oturma eylemleriyle işlerini geri istiyor. İşçiler sadece patronlarıyla değil sendikalarıyla da boğuşuyor.

Biz de Gazete Nisan olarak Eaton Polimer işçilerinin bu haklı mücadelesini selamlıyoruz.

Yorumlar kapalıdır.