Metal işçilerinin fabrika eylemleri sürüyor

Metal iş kolunda toplu iş sözleşmesi (TİS) devam ederken, işçiler metal patronlarının sendikası MESS’e karşı fabrikalarda uyarı eylemleri yapıyor. Düşük zam oranı ve 3 yıllık sözleşme dayatmasında bulunan patronlara karşı sendikaların öncülüğünde metal işçileri mücadeleye hazır olduklarını uyarı eylemleriyle göstermiş oldular.

TİS sürecinde krizi bahane eden metal patronları, işçilerden fedakarlık beklediklerini belirterek, düşük zam teklifinin sinyalini vermişti. Onların bu beklentilerini boşa çıkarmak ve sendikaların belirlediği koşullarda bir TİS yapabilmek için işkolundaki bütün sendikaların birlikte hareket etmesi ve metal işçilerinin tabandan örgütlenen birliğinin kurulması zorunluluktur.

Metal işkolunda örgütlü olan sendikaların aralarında diyalog ve işbirliği protokolü imzalamaları işçilerin ortak hareket etmesi adına olumlu bir adım olmuştu. Bu protokole sadık kalınırsa işçilerin mücadele kararlılığı artacak ve diğer işçi sınıfı kesimlerine ışık tutacaktır. Şimdi bu protokol gereğince sendikaların sözleşme sürecinde ortak hareket etmeleri ve tabanlarını MESS dayatmalarına karşı harekete geçirerek, grev kararlılığı vurgulanmalıdır.

Birleşik Metal İşçileri Sendikası 26 Aralık Perşembe günü internet sayfasından yaptığı açıklamada toplu iş sözleşmesi için arabulucu görüşmelerinden sonuç alınamadığını ve grev sürecine girildiğini açıkladı. Birleşik Metal İş’e bağlı Gebze’de kurulu olan Sarkuysan işçileri de 26 Aralık Perşembe günü fabrikalarında uyarı eylemi yaptı. İşyeri temsilcisi yaptığı konuşmada metal patronlarına seslendi, işçilerden fedakarlık beklenmemesi gerektiğini vurgulayarak metal işçilerinin kararlılığını eylemlerle gösterdiğini söyledi. Daha sonra “Patronların kölesi olmayacağız, metal işçileri direniyor” pankartı açarak servislerin toplanma alanından fabrikaya doğru kalabalık bir yürüyüş gerçekleştirildi. “Direne direne kazanacağız”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “MESS şaşırma, sabrımızı taşırma”, “Genel grev genel direniş” sloganlarını sıklıkla atan işçiler fabrikalardan başlattıkları eylemliliklerini gerekirse greve kadar götürme iradesinde olduklarını göstermiş oldular.

Eylemden sonra işyeri temsilcilerine Metal Gazete’yi vererek, sürece dair bir sohbet gerçekleştirdik. Sohbette metal işçilerinin kararlılığı ve mücadeleyi sonuna kadar götürme iradesini görmüş olduk.

Yorumlar kapalıdır.