Trelleborg işçileri insanca ücret için grevde!

Gebze’deki Trelleborg işçileri toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yaşanan anlaşmazlık sonucunda 10 Aralık itibariyle haklarını kullanarak greve çıktı. Fabrika önünde eylemlerini sürdüren Petrol-İş’e bağlı yaklaşık 400 işçi, Petrol-İş Gebze Şubesine bağlı işyerlerinden temsilciler ve kitle örgütlerinin dayanışma ziyaretleriyle güç buluyorlar.

Gazete Nisan olarak 18 Aralık günü gerçekleştirdiğimiz ziyarette işçiler grev sürecine ilişkin şu bilgileri paylaştılar: “Toplu iş sözleşmesi süreci 1 Temmuz tarihinde başladı ve bugüne kadar 9 ayrı müzakere gerçekleşti. Ekonomik krizin en sert olduğu ve işten çıkarmaların en fazla olduğu; artan zamların, emekçiler üzerindeki baskıların en yoğun olduğu Temmuz ayında sendikayla beraber karar alıp taleplerimizin arkasında durarak bugüne kadar geldik. Sürdürmekte olduğumuz grev, toplu sözleşme sürecinde ücret artışı maddesinde anlaşmaya varılamadığı için başladı. İşverenin verdiği son teklif yüzde 23 zam. Bizim gelebildiğimiz son nokta yüzde 37,5. Anlaşmaya varamadığımız için de grev yoluna başvurduk. Ücretlerimiz çok düşük ve biz insanca yaşayacağımız bir ücret istiyoruz. Bunun için mücadelemize devam edeceğiz.”

Tüm işçiler fabrika önünde bulunuyor ve mücadelelerini güçlü bir direniş ve dayanışma ile sürdürüyorlar. 1985 yılında Petrol-İş’in örgütlendiği bir fabrika olan Trelleborg’da tamamen kol gücüne dayalı bir emek süreci var. İşçiler, haftada 45, ayda 225 saat çalışıyorlar. Toplamda 324 işçi çalışıyor. Ve bu 324 işçinin tamamı sendikalı.

Uluslararası bir şirket olan Trelleborg’da kauçuk hortum ve basınçlı hortum türünden iş makineleri ve sondaj-kazı yapımında kullanılan ürünler üretiliyor. Yapılan üretimin yüzde 95’inin ihraç edildiğini söyleyen işçiler, nasıl bir üretim sürecinde bulunduklarını ve yarattıkları değeri şöyle aktarıyorlar: “Patronlar bu ürünleri ihraç ederken ürünün fiyatı döviz kuru üzerinden belirlenip öyle satılıyor, bizlere ödeme yapılırken ise TL cinsinden ödeme yapılıyor. Bizler ilk kaybımızı bu kur üzerinden alıyoruz, ardından da ülkedeki krizin sonuçlarından etkileniyoruz. Her dönem yeni bir vergi kesintisiyle karşılaşıyoruz, 100 lira kazanıyorsak 40 lirası kesiliyor.”

Grev ve dayanışma esnasında en fazla dayanak aldıkları şeyin fabrikada çalışan işçilerin ortalama çalışma yılları olduğunu söyleyen işçiler; tüm işçilerin 13 yıl gibi yüksek bir ortalama ile burada çalıştıklarını belirtiyor ve bunun mücadelelerini daha da kuvvetlendirdiğini söylüyorlar.

Trelleborg’un mücadele deneyimi yüksek bir fabrika olduğunu söyleyen işçiler, bu sürecin uzun soluklu olacağını tahmin ettiklerini ve bunun mücadele azimlerini daha da artırdığını söylüyor. Bizler de Trelleborg işçilerinin ve diğer tüm emekçi halkın daha iyi bir yaşam ve insanca ücret için başlattıkları grev ve mücadeleyi destekliyoruz.

Yorumlar kapalıdır.