Yaşam Nöbeti’nden İBB önünde basın açıklaması

16 Ocak Perşembe günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, Adalar ilçesinde ulaşım amacıyla faytonculuğun kaldırılmasını oy çokluğuyla kabul etti. Adalar’daki atların nostalji amacıyla kullanılmalarını kabul etmeyen ve 35 gündür Saraçhane Parkı’nda nöbet tutan hayvan özgürlüğü aktivistleri, 20 Ocak günü basın açıklaması yaparak bu kararın sadece ulaşımı kapsamasının yeterli olmadığını; atların daha sonra da hiçbir şekilde çalıştırılmayacağına dair İBB’den net ve kapsamlı bir açıklama beklediklerini belirttiler. Bundan sonraki sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesi için resmi olarak takip edilmesini talep ettiler. Ayrıca İBB, Tarım Orman Bakanlığı ve İstanbul Valiliği ile görüşme talebinde de bulunan hayvan özgürlüğü aktivistleri, taleplerinin karşılanmaması halinde eylemlerine devam edeceklerini ifade etti.

Basın açıklamasın tamamı şu şekildeydi:
“19 Aralık 2019 tarihinde İBB önünde başlattığımız Burak Özgüner Yaşam Nöbeti ile beraber gelişen süreçte 20 Aralık tarihinde İstanbul Valiliği tarafından uygulanmaya başlanan 3 aylık fayton yasağı ile birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi içinden yetkililer ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve Adalar Kaymakamı Mustafa Ayhan ile görüşmeler gerçekleştirildi.

Eylemimize başladığımız ilk günden beri tutumumuz Adalar’da atlı faytonların sembolik, turistik ya da nostaljik olmaksızın hiçbir şekilde çalıştırılmayacak ve hiçbir hayvan kullanımı alanına tahsis edilmeyecek şekilde atlı faytonların kaldırılması ve faytondan kurtarılan atların tekrardan bir hayvan kullanımı alanına tahsis edilmeksizin kendileri için oluşturulacak rehabilitasyon alanlarına hayatlarının sonuna kadar güvende yaşamaları amacıyla gönderilmesi olmuştur.

16 Ocak 2020 tarihinde yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan kararla faytoncularla anlaşılmış olduğu ve atlı faytonların ulaşım aracı olarak tamamen kaldırılacağı belirtilmiştir. Biz hayvan özgürlüğü aktivistleri olarak atlı fayton uygulamasının sadece ulaşım aracı olarak değil hiçbir şekilde ve amaçla hayvanların çalıştırılmayacağına dair İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından net ve kapsamlı bir açıklama bekliyoruz. Ayrıca daha önce de yetkililere belirttiğimiz üzere sürecin şeffaflaştırılmasının ve sivil toplum kuruluşları tarafından resmi bir şekilde takip edilmesinin bir zorunluluk olduğunu, bunu takip etme hususunda resmi olarak ilgili mercilerle iletişim halinde kalarak süreci gözetleme talebimizi hatırlatıyor; İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Valiliği ve Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileriyle tekrar bir görüşme talep ediyoruz.

Taleplerimize karşılık verildiği takdirde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Saraçhane binası önünde 33 gündür devam eden Yaşam Nöbeti eylemi son bulacaktır. Aksi takdirde direnişimiz devam edecektir.”

Yorumlar kapalıdır.