İtalya: 25 Mart’ta başarılı bir genel grev

Genel Sendikalar Birliği (USB)’nin yaptığı açıklamalara göre İtalya’da 25 Mart’ta gerçekleşen genel grev oldukça başarılı geçti. Ülkenin ana sendikal konfederasyonları da greve katılım gösterdiler.

Binlerce işçi, halk sağlığını, işçileri ve onların ailelerini tehlikeye atacak şekilde faaliyetlerini sürdüren fabrikaları kapanmaya zorlamak için greve gitti. İtalya koronavirüs pandemisi kaynaklı ölüm sayısının en yüksek olduğu ülke olarak biliniyor ve pandeminin çökmüş bir sağlık sistemi içerisinde ilerlemeye devam etmesi ciddi sonuçlar doğuruyor. Endüstriyel çokuluslu şirketlerin ve işverenlerin üretime devam etmesine izin veren Giuseppe Conte hükümetinin sorumsuz önlemleri de bu ciddi sonuçları daha da kötüleştiriyor.

İtalya’nın büyük sendikal konfederasyonlarından CGIL’e bağlı Genel Sendikalar Birliği ve Metal İşçileri Federasyonu 25 Mart’taki greve %70 oranında katılım sağlandığını açıkladılar.

CGIL, ülkenin başkenti Roma’nın bağlı olduğu Lazio ile bölge başkenti Milano olan Lombardiya bölgelerinde işçilerin işe gitmediğini ve bu anlamda grevin başarılı olduğunu bildirdi. Bu durum ülkenin temel endüstrilerinde, özellikle Kuzey İtalya’daki metalürji sektöründe çalışan işçilerin üretimi bırakması anlamına geldiğinden oldukça kritik. Bu durum karşısında hükümet, ülkenin büyük sendikal konfederasyonları karşısında geri adım atmak zorunda kaldı ve daha önce “zorunlu” kabul ettiği bazı endüstriyel faaliyetleri (örneğin metalürji ve enerji sektörleri) bu kapsamdan çıkarmayan kararnameyi geri çekmeyi kabul etti. Şu anada sadece gıda kapsamındaki tüketici malları üretimi, sağlık ve eczacılık malzemeleri ve ulaştırma “zorunlu” sektörler olarak kabul ediliyor.

Temel hizmet sektöründe çalışan işçilerin greve bir dakikalık sembolik katılımı da olağanüstü ses getirdi. Bu eyleme tüm itfaiye birimlerinin yanı sıra hemşireler, doktorlar, sağlık çalışanları ve ulusal hastane ağının yardımcı personeli de katılım gösterdi.

Özellikle güvencesiz koşullarda çalışan ve şu an grev yapma olanakları bulunmayan sağlık personelinin bu sembolik eyleme katılmaların bir nedeni de, Lombardiya bölgesinin Monza şehrindeki San Gerardo hastanesinde yoğun bakım hemşiresi olarak çalışan 34 yaşındaki Daniela Trezzi’yi anmak istemeleriydi. Koronavirüse yakalanan Trezzi, İtalya’daki sağlık çalışanlarının maruz kaldığı zor koşullar karşısında ve hastalığı yaymak korkusuyla intihar etti. Ülkede şimdiye kadar koronavirüsten etkilenen 29 sağlık çalışanının hayatlarını kaybettiği biliniyor.

İtalyan işçilerinin grevi tüm işçi sınıfı ve dünya halkları için bir örnek teşkil etmektedir. İUB-DE olarak bu zor zamanda İtalyan işçileri ve halkı ile uluslararası dayanışma çağrısını yükseltiyoruz.

İşçilerin Uluslararası Birliği-Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) Temsilcisi. Roma. 26/3/2020

Yorumlar kapalıdır.