Büro işçisi: Hayır, sizinle aynı gemide değiliz!

Hayır, sizinle aynı gemide falan değiliz. Siz bugüne kadar geminin en konforlu yerinde yaşarken bize hiç aynı gemide olduğumuzu söylemediniz. Gemi ne zaman su almaya başladı, işte siz o zaman kazan dairesinde güneşsiz bıraktığınız insanlara aynı gemideyiz mavalını okumaya başladınız.

Hayır, sizinle aynı gemide değiliz. Bu salgının yükünü yine biz işçilere yığdınız. Hiçbir sağlık önlemi alınmadan hâlâ kelle koltukta işe giden biziz. Sizler hâlâ lüks konutlarınızda hiçbir geçim derdiniz olmadan karantina günlerinizden selfie’ler çekip paylaşıyorsunuz. Peki bizim selfie’miz? Bir metre kuralı yokmuşçasına hâlâ dip dibe üretim bantlarında çalışıyoruz. Maske ve eldiven bulursak halimize şükreder olduk.

Hayır, sizinle aynı gemide değiliz. Hâlâ evden çalışmak zorunda kalan bizleriz ve üstelik belirlenmiş bir çalışma saatimiz bile yok. Sizler sakın uykunuzu bölmeyin, biz üretmeye devam ederiz!

Hayır, sizinle aynı gemide değiliz. Bugüne kadar yaşanan her olayın faturası biz işçilere kesildi. Neredeyse tüm sosyal haklarımız elimizden alındı. O zaman aynı gemide değildik, şimdi hiç olmayacağız ve bu salgının bize fatura edilmesine göz yummayacağız.

Hayır, sizinle aynı gemide değiliz. Bugüne kadar sağlık emekçilerine yapılan şiddetin önüne geçmediniz, hiçbir talebini dinlemediniz. Şimdi de utanmadan şunları diyorsunuz: “Şiddete karşı eylem yaptığınızda dikkate almadık, ama şimdi işimiz düştü, sizleri balkondan alkışlıyoruz hadi yine iyisiniz.”

Hayır, sizinle aynı gemide değiliz. Salgına karşı önlemler alırken biz işçileri görmediniz bile. Açıkladığınız ekonomik önlem paketinde bizimle ilgili tek bir karar dahi yoktu. Tüm kararlar sermayenin uğradığı zararları en aza indirmeye yönelikti.

Hayır, sizinle aynı gemide değiliz. Biz işçilerden fedakarlık istiyorsunuz. Maaşlarımızı kesintili alabileceğimizi söylüyorsunuz. Peki neden büyük tekel sahiplerinden de aynı fedakarlığı beklemiyorsunuz? Binlerce çalışanı olan işverenlere salgın süresi boyunca çalışanlarına ücretli izin verilmesini ve işten atmaların yasaklanmasını söylemiyorsunuz? Hayır, sizinle aynı gemide değiliz. Bizler dünyanın her yerinde dili, dini, ırkı fark etmeksizin sömürülenlerle aynı gemideyiz.

Yorumlar kapalıdır.