Ücretli öğretmen: “Zaman birlik ve mücadele zamanı”

Covid-19 salgını, rutin hayatlarımızı sürerken göremediğimiz pek çok gerçeği görmemizi sağladı aslında. Bu salgın süresince gerçeklerin üzerindeki perdeler tek tek kalkar oldu. İnsan dediğin hayattan ne bekler ki? Sağlık, huzur, mutluluk ve emeğinin karşılığını almak… Ama bu salgın gösterdi ki bu beklentiler aslında ince bir ipin ucunda…

Salgın başladığından beri “evde kal” denilip duruyor. Tamam, kalalım da nasıl kalalım? Çalışma yoksa ekmek de yok. Ben ücretli bir öğretmenim. Aldığım üç kuruş paraydı zaten, okulların tatil edilmesi ile tüm gelirim diğer ücretli öğretmenler gibi kesildi. İnsanların mücadelesi ile tekrar ücretlerimiz ödenmeye başladı ama biliyorum ki bu verdikleri parayı bizden misli ile geri alacaklar. Salgın bitince bizi misli ile fazla şekilde çalıştıracaklar.

Milyonlarca işçi ise ya hastalığa yakalanma pahasına çalışmak zorunda ya da ücretsiz izne çıkartılıp açlığa mahkûm ediliyor. Ya aç kalmamak için çalışacak hasta olacak ya da işten çıkıp açlıkla sınanacak… Doluya koysan almıyor, boşa koysan dolmuyor.

Bu düzen değişmeli. Zengin daha zengin olmak için emekçileri bir merdiven olarak kullanıyor. Bu gidişata bir dur demenin zamanı geldi. Artık gerçekleri daha iyi görebilmeliyiz. Birlik olmalı ve kendimizi ezdirmemeliyiz. Egemenlerin süslü cümlelerine, karşılıksız vaatlerine kanmamalıyız.

Kimse kimsenin belirlediği çizgiler doğrultusunda yaşamak zorunda değil. Olmamalı da. Dili, dini, ırkı ne olursa olsun insanlar özgür olabilmeli. İnsan işte o zaman yaşadığının farkına varır. İnsan canı her şeyden üstün olmalı. Eğer bunun tersi olursa işte o zaman orada mücadele olmalı.

Bu düzen ancak mücadele ile değişir. Bizler haksızlıklar karşısında çoğu kez susmayı seçiyoruz. Ama vakit susma vakti değil. Egemenlerin nasıl ve ne kadar kâr edeceği olmamalı gündemimiz. Zengin daha zengin olsun diye canı pahasına çalışan işçiler, emekçiler olmalı gündemimiz. Bu yüzden emek hırsızlığına karşı eşit, özgür bir yaşam için birlikte mücadele…

Sultangazi’den bir ücretli öğretmen

Yorumlar kapalıdır.