Filistin: Dünya çapında yükseltilen itirazlar nedeniyle Batı Şeria’nın ilhakı ertelendi

Filistin halkının karşı çıkması, dünya çapında yükseltilen itirazlar, protestolar ve uluslararası kampanyalar nedeniyle Netanyahu, Batı Şeria’nın 1 Temmuz’da başlaması beklenen ilhak sürecini erteledi. Bu sürecin çerçevesi Donald Trump ve Benjamin Netanyahu arasındaki “Yüzyılın Anlaşması” olarak adlandırılan utanç verici emperyalist anlaşmayla belirlenmişti. (1)

Uluslararası dayanışmanın yanı sıra, İsrail’de yaşayan Arap toplulukları içerisindeki sol grup ve sektörler de ilhaklara karşı sokağa çıkıp seferber oldular. Avrupa Birliği içerisindeki emperyalist ülkeler de dahil olmak üzere pek çok ülke bu ilhak planını reddederek, İsrail Devleti’ni sürece devam edilmesi durumunda kendilerine karşı ekonomik yaptırımlar uygulamakla tehdit etti.

Batı Şeria’nın ilhak edilmesi, İsrail vatandaşlığına sahip 300.000’den fazla Filistinlinin farazi Filistin vatandaşlığına geçmesini öngörürken, anlaşma aynı zamanda sığınmacı statüsü dışında bırakılacak 6 milyon Filistinlinin de geri dönüş hakkını da reddediyordu. İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) devrimci bir uluslararası örgüt olarak, bu emperyalist anlaşmaya karşı itiraz ve uluslararası dayanışma çağrısında bulundu. (2)

Bu erteleme, Netanyahu ve Yanki emperyalizminin Siyonist, faşist ve ırkçı hükümeti için bir ilk yenilgi anlamına geliyor. Bu, Filistin halkının kurtuluşu adına ilhakı reddeden Filistinlilerin seferberliğinin ve uluslararası dayanışmanın bir zaferidir. İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal olarak Siyonizmin ve bu yeni emperyalist saldırının reddedilmesi konusunda ısrar ediyoruz. Tüm Filistin topraklarında tek bir laik, demokratik ve ırkçı olmayan bir devletin kurulması olan adil bir çözüm için mücadele etmemizin gerektiğini savunuyoruz.

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal

3 Temmuz 2020

Notlar

(1) Trump’ın Filistin halkına karşı “Yüzyılın Planı”na HAYIR! (İspanyolca orjinali) Palestina: ¡No al “acuerdo del siglo” de Trump contra el pueblo palestino!
(2) İsrail’in Filistin topraklarına yönelik yeni ilhak girişimine HAYIR! (İspanyolca orjinali) ¡No a la nueva anexión de territorio palestino de parte de Israel!

Yorumlar kapalıdır.