Temizlik işçisi Bruno da Rosa’nın cezalandırılmasına son! Temizlik işçilerine bütün haklarını verin!

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal’in (UİB-DE) Brezilya seksiyonu Sosyalist İşçi Akımı’nın (CST), çöp temizleme işçisi Bruno da Rosa’nın ülkede giderek yükselen Covid-19 vakaları karşısında kendisi ve çalışma arkadaşları için gerekli sağlık ve koruyucu önlemlerin alınmasını talep etmesi üzerine uğradığı baskılar karşısında yayımladığı dayanışma bildirisini okuyucularımızla paylaşıyoruz. Uluslararası dayanışmaya açık olan bildiriye gazetenisan@gmail.com adresiyle iletişime geçerek imzacı olabilirsiniz.

Rio de Janeiro’da bulunan Belediye Kent Temizlik Şirketi’ndeki (COMLURB) baskılara ve otoriterliğe son verin! Yoldaş Bruno da Rosa ile dayanışma!

İşyerindeki Kazaları Önleme İç Komisyonu üyesi olan çöp temizleme işçisi Bruno da Rosa’nın konuşmasının yer aldığı bir videonun son günlerde yaygınlık kazanması, işçiler, sosyal ağlar ve basında inanılmaz bir yankı uyandırdı.

Bir karşı saldırı olarak Bruno da Rosa 5 günlük işten uzaklaştırma aldı; tam da meslektaşı olduğu işçilerin içinde olduğu şartlara dair gerçeği söylediği ve çöp temizleme işçilerinin hayatlarını korumak adına bireysel koruyucu ekipman, virüs testi ve gribe benzer semptomlar gösterenlere sıhhat protokolü gibi önlemler alınmasını talep ettiği için. Bruno, 2014’te çöp temizleme işçilerinin grevine önderlik ettiğinden beri farklı yerlere nakledilme ve hatta bir senelik bir mücadelenin ardından tekrar işe alınana kadar keyfî olarak işten çıkarılma gibi kovuşturmalara maruz kalıyordu.

Pandemi süresince, ancak çöp temizleme işçilerinin kendi inisiyatifleriyle gerçekleştirdikleri şikâyetlerinin ardından işyerlerinde asgari düzeyde su, sabun ve el dezenfektanları sağlandı. Şikâyetlerin artması ve hâlâ çalışmakta olan ileri yaşlı bir çöp temizleme işçisinin Covid-19 nedeniyle ölmesiyle, COMLURB işçilerin taleplerinin bir kısmına boyun eğmek zorunda kaldı.

COMLURB birtakım taleplerin karşısında pes ederken, aynı zamanda da sektördeki sorunları ifşa eden bütün işçileri cezalandırdı; pandemi krizi sırasında çöp temizleme işçilerinin gerçek koşullarını gösteren bolca kanıt, videolar, fotoğraflar ve makaleler basında çıkmış olmasına rağmen, şirket bu ifşaların yalan olduğunu belirtiyor.

Son haftalarda COMLURB, pandemi krizi dolayısıyla oluşturulan ve çöp temizleme işçilerinin vardiyalarını organize eden düzenlemeyi kaldırdı, ücretleri dondurdu ve sene sonuna kadar tatilleri askıya aldı. Bütün bunlar, Rio de Janeiro Belediye Meclisi’nin bütün sosyal mesafe önlemlerini yumuşatma politikasını hayata geçirdiği ve belediye işçilerine karşı yeni düzenlemeler uyguladığı sırada gerçekleşti. Bu esnada COMLURB, şehir temizliğinden sorumlu temel sektör olan çöp temizleme sektörüne mensup işçileri ölüm tehlikesiyle yüz yüze getirmeyi sürdürüyor.

Haklı talepleri dile getirenleri cezalandırmak yerine, COMLURB Başkanı işçilerin temsilcilerini dinlemek için onlarla bir buluşma organize etmelidir.

Bu nedenlerden ötürü, COMLURB yönetiminde ve Rio de Janeiro Belediyesi’ne, çöp temizleme işçisi Bruno da Rosa’ya ve haklarını savunmak için baskıya uğrayan tüm işçilere keyfî bir şekilde uyguladıkları tüm cezalandırmalardan bir an önce geri adım atmalarını talep eden bütün yoldaşlarla yan yanayız.

Arjantin: Juan Carlos Giordano, Solun ve İşçilerin Cephesi – Birlik (FIT-U) Buenos Aires bölgesi ulusal milletvekili, Sosyalist Sol’un (IS) ulusal önderi; Rubén “Pollo” Sobrero, Demiryolu Sendikası Batı Şubesi Genel Sekreteri; Edgardo Reynoso, TBA-Sarmiento Şubesi Delegeleri Topluluğu’nun demiryolu işçileri önderi; Mónica Schotthauer, Demiryolu İşçileri Sendikası Sarmiento Şube Temsilcisi ve IS/FIT ulusal milletvekili; Angélica Lagunas, ATEN’in (Öğretmenler Sendikası) önderi ve IS/FIT Neuquén Belediye Meclisi üyesi; Liliana Olivero, eski IS/FIT Cordoba Bölgesi milletvekili; Jorge Adaro, Buenos Aires Şehri Ademys Öğretmenler Yürütme Komitesi Genel Sekreteri; Laura Marrone, CABA’nın eğitim işçileri önderi ve eski IS/FIT Buenos Aires Belediye Meclisi üyesi; Ezequiel Peressini, eski IS/FIT Cordoba Bölgesi milletvekili; Mercedes Trimarchi, Sosyalist Sol’un geniş kadın örgütlenmesi ISADORA’nın önderi ve eski IS/FIT Buenos Aires Bölge Meclisi üyesi

Bolivya: Humberto Balderrama, ARTP ve İşçilerin Partisi Ulusal Yürütme Kurulu üyesi; Eliseo Mamani, La Paz Taşra Öğretmenleri Federasyonu’nun eski yöneticisi

Şili: Ranier Rios, Socialist İşçi Hareketi’nin (MST) üyesi

İspanyol Devleti: Josep Lluis del Alcázar, kamusal eğitim sendikası delegesi ve LI (Enternasyonal Mücadele) üyesi; Marga Olalla, Barcelona belediye işçilerinin sendikal delegesi, LI üyesi; Miquel Blanch, öğretmen sendikaları delegesi, Girona Corriente Sindical de CCOO üyesi, LI üyesi; M. Esther del Alcázar, kamusal eğitim sendikası delegesi, LI üyesi

America Birleşik Devletleri: Emmanuel Santos, Sosyalist Çekirdek (SC) üyesi

Panama: Priscilla Vásquez, Panama Sosyal Güvenlik işçileri ulusal önderi; Virgilio Arauz, Propuesta Socialista üyesi

Peru: Jorge Corzo, Geniş Cephe’deki (FA) Birleşelim Peru (UP) üyesi

Meksika: Enrique Gómez, Francisco Retama, Sosyalizm için Hareket (MAS) üyesi; Jesús Torres Nuño, Batı Demokratik İşçileri Yönetim Konseyi (TRADOC) eski başkanı

Dominik Cumhuriyeti: Henry Morel, gazeteci ve MST (İşçilerin Sosyalist Hareketi) üyesi

Türkiye: Sedat Durel, Devrimci İletişim ve Çağrı Merkezi Çalışanları Sendikası eski genel sekreteri; Atakan Çiftçi, Eğitim-Sen delegesi; Oktay Çelik, İşçi Demokrasisi Partisi (İDP) Genel Başkanı; Görkem Duru; İDP üyesi, Güneş Gümüş, Sosyalist Emekçiler Partisi (SEP) Genel Başkanı

Venezuela: José Bodas, FUTPV (Venezuela Petrol İşçilerinin Birleşik Federasyonu) Genel Sekreteri; Orlando Chirino, Sınıfçı, Birleşik, Devrimci ve Özerk Akım’ın (C-cura) ulusal önderi; Armando Guerra, Hidrocapital’in eski sendikal önderi; Miguel Ángel Hernández, Sosyalizm ve Özgürlük Partisi (PSL) üyesi; Simón Rodríguez Porras, PSL üyesi

Yorumlar kapalıdır.