Kadınlar, hijyenik pedler ve tamponlara ödedikleri vergilerin kaldırılması için örgütleniyor

İngiltere’de meclis, Avrupa Toplulukları Komisyonu’na konuyla ilgili önerge götürmeye hazırlanırken, dünyanın çeşitli yerlerinde kadınlar, regl döneminde kullanmak zorunda kaldıkları hijyenik ped, tampon ve tutucular (adet kanamasını içinde tutan kaplar) gibi ürünler için alınan vergi payına itiraz ediyor. Sosyal medyada #taxetampon (tampon vergisi) etiketi altına yazılan paylaşımlar gitgide yayılıyor. Avustralya’dan Malezya’ya uğrayıp Kanada’ya kadar ulaşan kampanya dahilinde birçok kadının katıldığı imza kampanyaları büyük ilgi görüyor.
İşte, tampon vergisinin uygulandığı birkaç ülkeden kadınların mücadelesi:

Fransa: Ülkede tampon, havlu kağıt v.b temizlik ürünleri statüsünde olup, %20 oranı ile vergilendiriliyor. Tamponun vergi oranı bu denli yüksek iken, gazlı içeceklerin vergi oranı ise %5,5! Fransa parlamentosunun, 14 Ekim’de yapılan bir oylamada tamponun birincil ihtiyaçlardan sayılması ve %5,5 oran ile vergilendirilmesi teklifini reddetmesi ise, feminist kadınların eylemleri ile karşılık buluyor. Bir grup kadın, üzerine ketçap sıkılmış hijyenik pedleri parlamento etrafını çeviren demirlere asarak protesto etti: “Hijyenik koruma ürünlerini birincil ihtiyaç olarak kabul etmeyen hükümet, kadınları regl olmuyormuş gibi davranmaya zorluyor. Kadın düşmanlığı önümüzde duruyor! Ne utanmaya, ne de ataerkilliğe mecburuz!” Fransa’dan feministler aynı zamanda, kadınların ihtiyaçlarına olan bu yok sayma politikasının, kadınların adet günlerini gizleme ve regl kanamasından utanma gibi davranışlarını tetikliyor. Feministlerin “kan tabusu” adını verdiği bu davranışı yenilgiye uğratmak amaçlı bir siteleri de var.

İngiltere: Ülkede kadınlar, on beş sene öncesinde %17,5 olan vergi oranını %5,5’e düşüren bir kazanım elde etmiş; ancak bununla yetinmiyor. İngiliz hükümeti bir vergi indirimini Avrupa Komisyonunda görüştürmeye hazırlanırken, feminist kadınlar taleplerinin peşini bırakmıyor. Zira uygulanan vergi oranı, lüks tüketim ürünleri (örneğin timsah eti) ile aynı oranda. Bu talebin yayılması için internet üzerinde açılan kapmaya, şimdiden 250 bin kişiye ulaşmış durumda. Protestolara destek veren bir başka kadın, Sara Soares, tüm dünyadan kadınların altını imzalayıp Birleşmiş Milletlere gönderebileceği bir açık mektup kampanyasına çağrı yapıyor. Kara mizah ürünü bir başlık verdiği imza kampanyası, “Bloody Disgrace: Stop Tampon Tax” (Kanlı Utanç: Tampon Vergisine Son Ver) başlığıyla internet üzerinden sürüyor.

Avustralya: “Kanıyorum ve bununla gurur duyuyorum!” diyor Avustralyalı kadınlar, “Drop It Coz It’s Rot” adlı, internet üzerinden de ulaşılabilen bir videosu bulunan bir şarkıda. Bu şarkıda kadınlar, ülkelerinde hijyenik koruma ürünlerine uygulanan vergi oranına karşı çıkıyorlar. Bu ürünler, lüks tüketim mallarına olduğu gibi, %10 oranı ile vergilendiriliyor. Şarkının klibinde gördüğümüz, Avustralya başbakanının kız kardeşi bile hijyenik ürünlere %10 vergi ödemekten rahatsız! Şarkının şu bölümleri, şüphesiz hükümetin başına yöneliyor: “Adet dönemlerini vergilendirmekten vazgeç!”, “Kanıyorum çünkü böyle doğdum.”, İki insandan biri vajina ile doğar; ancak buna sahip olduğun için vergilendirilirsin!”

Türkiye: Ülkemiz, hijyenik koruma ürünlerini birincil ihtiyaç saymayan çoğu ülkeden biri. Kadınlar olarak, satın aldığımız bazı gıda maddeleri ve ilaçlar üzerinde %8 oranında KDV uygulanırken, tampon, ped gibi her ürün için %18 KDV ödüyoruz.

Kanada: Birkaç ay önce, Kanadalı bir feminist, Jill Piebiak, internet üzerinden “Tampon vergisine hayır!” adlı bir kampanya başlattı ve bu cinsiyetçi vergiyi teşhir etti. 1 Temmuz”da bu kampanya son buldu, zira Kanada hükümeti uygulanan %5 vergi oranını kaldırdı.

Yorumlar kapalıdır.