Grevdeki Nestle işçisi kazandı
Türkiye’de çok az sayıda sendikanın, çok az sayıda fabrikada yasal olarak uygulayabildiği toplu iş sözleşmesi sürecinde greve gitme imkanı Nestle işçisini zafere götürdü. Bursa’nın Karacabey ilçesinde Nestle’nin çikolata ve kahve üretimini yaptığı Karacabey fabrikasında işçiler 21 Haziran’da başladıkları grevi on bir gün içinde zaferle sonlandırdılar.
Önceki çalışma dönemlerinde Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş tarafından imzalanan toplu iş sözleşmelerinden memnun kalmayan Nestle işçileri toplu bir şekilde bu sendikadan çıkarak Tek Gıda-İş’e üye olmuşlardı. Yeni sendika Tek Gıda-İş yılbaşından beri sürdürdüğü görüşmelerde patronlardan olumlu yanıt alınamaması üzerine 1700 işçinin bulunduğu fabrikada 900 işçi ile greve çıkma kararı aldı. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlarken sendikanın ve işçilerin talepleri 600 TL seyyanen ücret artışıydı. Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türker’in yaptığı açıklamaya göre ise patronlar çok düşük bir ücret artışı ile masaya oturmuşlardı. Nestle yönetiminden gelen açıklama ise şu şekildeydi: “Şirketimiz şubat ayından bu yana devam eden süreçte, sendika ile anlaşmaya varabilmek için ücretlerde enflasyon oranının ortalama iki katı kadar artış teklif etmiştir. Sektör standartlarında verdiğimiz bu teklifle Karacabey fabrikamızda asgari ücret alan tam zamanlı personel kalmamış ve tam zamanlı tüm çalışanlar oldukça iyi düzeyde sosyal haklara sahip olmuştur. Ne yazık ki, sendika şubat ayından beri yapmış olduğu maddi taleplerde geri adım atmamıştır.”
Asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığı, yoksulluk sınırının ise neredeyse dörtte biri olduğu bir ülkede; üstelik seçim vaadiyle gelen göstermelik bir asgari ücret artışını takiben hükümetin her alanda vergileri arttırarak kaşıkla verdiğini kepçeyle aldığı bir dönemde işçilere 600 liralık ücret artışını çok gören Nestle patronları verdikleri son teklifle asgari ücretli çalışan kalmayacağı için övünmekteler. İsviçreli dünya devi şirketin 1700 çalışanından ayda 600 lirayı (yaklaşık 184 Avro) esirgemesi akla mantığa sığmamaktadır. Sermayenin ihtiyaçları, şirketin rekabet kapasitesi ve patronların kar etmesi uğruna işçiler sefalet şartlarında yaşamaktadır. İşçiler greve aşık değildir, bu zorlu sürece son çare olarak giderler, demek ki Karacabey fabrikasındaki koşullar Nestle patronlarının iddia ettikleri gibi güllük gülistanlık değildir.
On birinci gününde grevi başarıyla tamamlayan işçiler grev sonucunda 2 yıllık bir toplu iş sözleşmesine ve 475 liralık ücret artışına sahip olmuşlardır. Tek Gıda-İş Genel başkanı Mustafa Türkel’in yaptığı açıklamaya göre çağrı üzerine çalışma 2017 itibariyle mevsimlik işçiliğe dönüştürülecek 2018 yılında ise çağrı üzerine çalışma kaldırılacak ve işçilerin tamamına yakını kadrolu olacaktır.
Yorumlar kapalıdır.