Aroma’nın Bursa fabrikasında işçi kıyımı: İşten atmalar yasaklansın!

Hatırlanacağı üzere Bursa’da yer alan Aroma meyve suyu firmasının iki fabrikasındaki işçiler, 1 Ocak 2017’de başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç çıkmayınca grev kararı almışlardı. İşçilerin temelde üç talepleri vardı: Hak, ücret ve kadro. İşçilerin istekleri sosyal hakların artırılması, ücret zammı ve mevsimlik işçilerin kadroya alınması yönündeydi. 2017’nin Temmuz ayında yapılan toplantıda sendikanın taleplerinin hepsi patron tarafından reddedildi. Ocak ayı itibari ile kazanılan ücret farkları da geri çekildi. Sendikanın önerileri de kabul edilmeyince, işçiler 17 Ağustos 2017’de greve çıkmıştı. Eylül ayında Aroma işçilerinin grevi kazanımla sonuçlanmış ve aşağıdaki şartlar kabul edilmişti: İşçilere ilk yıl brüt 430 TL, ikinci yıl ise enflasyon artışı kadar zam, 4 TL kıdem zammı ve 1,5 puan sözleşme farkı getirilecek. Kıdem zammı olan 4 TL ikinci yıldan itibaren uygulanacak. Mevsimlik çalışan 38 kişiden 10’u Ocak ayında kadroya alınacak. Geriye kalan 28 işçi ise 2018 yılı içinde kadroya geçecek.

Ancak geçtiğimiz günlerde Aroma yönetimi aldığı bir kararla, greve karşı intikamcı bir siyaset izlemeyi sürdürmek niyetinde olduğunu dışavurdu. Aroma A.Ş. iyi bir şekilde sonuçlanan grevin ardından, ambar bölümünde çalışan 19 işçiyi, evlerine noter kanalıyla kağıt göndererek, gizli bir şekilde işten çıkardı. Ambar yükleme kısmı ise CEVA adlı bir taşeron firmaya devredildi. Haksız yere işten çıkarılan 19 işçi fabrika önünde süresiz eylem kararı aldı. İşçilerin talepleri CEVA’nın gitmesi ve kendilerinin yeniden işbaşı yapması.

Tek Gıda-İş Sendikasına bağlı işçiler aniden yapılan, emeğe ve grevin kazanımlarına karşı saygısızlık anlamına gelen bu olaya karşı sonuna kadar ne gerekiyorsa yapılacağını belirttiler. Bunun yanı sıra Aroma yönetiminin iş güvencesi düşmanı politikaları, bir kere daha “İşten atmalar yasaklansın!” talebinin işçi sınıfı nezdinde ne denli büyük ve ciddi bir öneme sahip olduğunu göstermiş oldu.

Yorumlar kapalıdır.