Finlandiyalı işçiler işsizliğe karşı sokaktaydı
Finlandiyalı emekçiler, işsizlik haklarına saldıran yeni yasaya karşı 2 Şubat’ta greve çıktı. Hükümet, işsizlik fonunu kısıtlayan yeni bir tasarı sunmuştu. “Aktif model” adı verilen bu tasarıya göre, iş arayanların son 3 ay içinde en az 18 saat çalışmaları veya herhangi bir eğitim planına katılmaları ve iş arama durumlarını düzenli olarak bildirmeleri gerekecek. 3 aylık süreçte bu kriterleri yerine getiremeyen işsizlerin ödeneklerinde yaklaşık %5 kesinti yapılacak. Yasanın çelişkili yanlarından biri aynı anda hem çalışıp hem de eğitime katılmanın mümkün olmaması.
Sendika konfederasyonu SAK, hükümetin bu yasasını protesto etmek için gösteri düzenledi. Pek çok sendika 2 Şubat günü için grev veya iş bırakma kararı aldı. Kamu işçileri, ofis çalışanları ve sanayi sektörü sendikaları 1 günlük grev yaptı. Elektrik, inşaat ve ulaşım sektörü sendikaları iş durdurdu. Helsinki’de Senato Meydanı’nda düzenlenen eyleme ülkenin dört bir yanından yaklaşık 10.000 kişi katıldı.
İşsizlerin sesi olmak için…
Aktif olarak iş aradığını kanıtlayamayan işsizlerin ödeneklerinden kesinti yapmayı planlayan bu yasaya karşı düzenlenen gösteride “İşsizlerin Sesi” sloganı kullanıldı.
Sendikalara göre bu yasanın sonuçlarından biri, ülkedeki iş dağılımında ortaya çıkacak olan dengesizlik. Yasanın gerekliliklerinin iş arayanlara kalıcı bir iş güvencesi verip vermeyeceği de belirsiz. İş arayanların karşı karşıya kaldığı bürokratik işlemler daha da artacak. Diğer yandan, ülkenin diğer kesimlerinde başkent Helsinki’deki kadar iş olanağı yok ve pek çok kişi, 3 ay içinde minimum 18 saat çalışmış olma kotasını doldurabilecekleri yarı zamanlı veya geçici iş bulamayabilir. Finlandiyalı işçiler ise, bu akıl dışı yasanın işsizleri aşağıladığını ve adil olmadığını savunuyor.
Grevci işçilerden biri ülkede çok fazla işsiz veya düşük gelirli insan olduğunu, hükümetin işçilerle yaptığı anlaşmayı bozduğunu ifade ediyor. Hükümetin işsizleri böyle yasalarla cezalandırmaktansa işsizliğe gerçekçi çözümler bulması gerektiğini söylüyor. Yasanın sundukları, yeterli kaynağı bulunmayan mevcut istihdam bürolarının işleyişiyle örtüşmüyor. Bazı işsizlerin istihdam bürolarından alabildiği tek sonuç CV hazırlama atölyelerine gönderilmek oluyor.
5,5 milyon nüfusu olan ülkede işsizlik oranı %9. Yasaya getirilen eleştirilerden biri de hükümetin işsizlik istatistiklerini temize çıkarmaya çalıştığı yönünde.
Yasa tasarısı ülkenin gündemine oturduğunda koalisyon partisinden bir milletvekili, bazı insanların gereğinden uzun süre işsizlik yardımı aldığını ifade ederek merkez sağ hükümetinin kararını desteklemişti. Parlamentodaki bütün muhalefet partileriyse bu yasaya karşı çıktı. Yasa tasarısı ilk açıklandığında, kararın iptal edilmesi için bir imza kampanyası başlatıldı. Kampanyada 140.000 civarında imza toplandı. Bu sonuca göre parlamento yasayı tekrar değerlendirmek zorunda kalacak.
Yorumlar kapalıdır.