İran’da toplu infaz: Bir baba ve oğlu dahil 22 kişi idam edildi

İran rejiminin, aralarında kadınların ve çocukların da bulunduğu 1000’i aşkın kişiyi tutukladıktan 72 saat sonra 22 Ahvazi Arap’ı idam ettiği bildirildi. Ülkenin güneybatı bölgesinde son haftalarda baskılar ve sıkı önlemler uygulanmaktaydı. İdam edilenler arasında 58 yaşında bir erkek ve 30 yaşındaki oğlu bulunuyor.

Bölgedeki insan hakları savunucularının aktardığına göre, kurbanların aileleri rejimin istihbarat merkezlerine çağrılıp yakınlarının idamı konusunda bilgilendirildi ve hiçbir şekilde cenaze töreni düzenlememeleri konusunda uyarıldı. Çünkü rejim, tutuklamaların ve vahşi toplu idamların kamuoyunda daha fazla infial uyandırmasından korkuyor. Çoğu zaman olduğu gibi yine ailelere yakınlarının cenazeleri gösterilmedi. Cenazeler, muhalifleri daha da itibarsızlaştırmak ve rejimin suiistimallerine karşı protestoları engellemek amacıyla isimsiz toplu mezarlara gömüldü. Aile üyeleri ayrıca kayıpları için duydukları üzüntüyü ifade ettiklerinde rejim yetkililerinin kendileriyle alay ettiğini ve kendilerine “neşelenin” dendiğini aktardı.

Rejim, tıpkı son zamanlarda “ulusal güvenliği tehdit eden eylemde bulunmak” gibi belirsiz ve yalan iddialar öne sürerek bölgede yaptığı toplu gözaltıları gerekçelendirdiği gibi, idamları da bu şekilde meşrulaştırmaya çalıştı. İnfazlar herhangi bir yargılama olmaksızın yapıldı; tutuklulara ne avukatla temsil edilme hakkı ne de idam edilmeden önce yakınlarını görme izni verildi.

Bölgedeki aktivistler, şu ana kadar gözaltına alınan, aralarında kadınların ve çocukların da bulunduğu 1000’i aşkın Ahvazi’den 500’ünün kimliğini tespit ettiler. Rejimin bu son vahşi operasyonu, bölgede daha fazla protesto veya eylem düzenlenmesini önleyerek kitleleri susturma çabasından ileri geliyor. Tutukluların pek çoğu demokrasi ve insan hakları için protesto düzenledikleri veya siyasi, dini, sivil veya basınla ilişkili eylemlere katıldıkları için hedef alınmıştı ve tüm bu faaliyetler, bölgede yaşayan yerli Araplar için yasaklanmış durumda.

Tutuklamalar ve toplu infazlar, bölgede 22 Eylül günü rejimin askeri geçit töreni sırasında yerel milis kuvvetleri tarafından düzenlenen bir saldırının ardından gerçekleşti. Saldırıda, çoğu rejimin askeri personeli olan 25 kişi hayatını kaybetmişti. Rejim kendisine yönelik her saldırıda adeti olduğu üzere suçu IŞİD’in üzerine atarken, saldırının sorumluluğunu hem IŞİD’e hem de rejime muhalif olan Ahvaz’ın Kurtuluşu İçin Arap Mücadelesi Hareketi’nin (ASMLA) askeri kanadı üstlendi.

İdam edilenlerin hiçbirinin ASMLA veya askeri geçit törenine düzenlenen saldırı ile herhangi bir ilişkisi yok. Ancak on yıllardır gördükleri zulme karşılık reform, özgürlük ve insan hakları talep eden, baskılara karşı protestolarını yükselten insanlara daha fazla baskı ve sıkı önlemler uygulayabilmek için rejimin bu saldırıyı bahane olarak kullandığı apaçık ortada.

Londra’da yaşayan Ahvazi hakları aktivisti Kamil Alboshoka, rejimin Ahvaz’daki toplu infazları hakkında şunu söyledi: “Ahvaz’daki bu toplu infazların nedeni intikamdı.”

Ahvaz’daki insan hakları savunucularının aktardıklarına göre, rejimin utanç verici İstihbarat Bakanlığı, idam edilen tutukluların ailelerini 10 Kasım Cumartesi günü çağırdı. Ailelere yakınlarının ölüm belgeleri teslim edildi; cenaze töreni düzenlememeleri veya evlerinde taziye kabul etmemeleri bildirildi. Rejim, bu koşulları ihlal edenleri tutuklamakla tehdit ediyor.

Rejim, her zaman yaptığı gibi, yaslı ailelere yakınlarının cenazesini göstermedi ve cenazelerin gömüldüğü yerlerin bilgisini vermedi. Kendilerinin ve ailelerinin güvenliğini korumak için isimlerinin açıklanmamasını isteyen Ahvaz’daki aktivistler ayrıca, rejimin hapishanelerinde ve “Devrim Mahkemeleri”nde görevli bazı yetkililerinin idamları teyit ettiklerini ancak devlet basında haber yapılmamasına karar verdiklerini aktardı.

Rejim tarafından son toplu infazda idam edilen 22 aktivistten beşinin adı aşağıdaki şekilde doğrulandı.

Muhammedd Meymeni Timas (Silavi), 58 yaşında.

Nasır Meymeni Timas (Silavi), Muhammed’in oğlu, 30 yaşında.

Ahmed Abdudi (Heydari), 30 yaşında.

Ali Beyit Sayah.

Hatam Savari, 24 yaşında.

Uluslararası Af Örgütü ve ABD Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği rakamlara göre, İran bir yılda en fazla insanın idam edildiği Çin’den sonra ikinci ülke. Bugünkü Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani göreve geldiğinden beri ise bu rakam en üst seviyeye çıktı.

İran’daki ve sürgündeki Ahvazi aktivistler, son idamların ve İran rejiminin Ahvazilere, diğer azınlıklara ve muhaliflere yönelik operasyonlarının kınanması için uluslararası insan hakları örgütlerine başvurdular ve uyarıyorlar: Rejim, uyguladığı zulmü ve insanlık dışı suçları örtbas ederek, hem bölgede hem de ülke genelinde daha fazla insan öldürüp vahşeti artırmaya çalışıyor.

Rahim Hamid

Makalenin orijinal kaynağı:

Iran Hangs 22 Ahwazis in Mass Executions, Including a Father & his Son

Yorumlar kapalıdır.