Bakırköy Belediyesi işçisiyle söyleşi: “TİS masasına oturana kadar grev sürecek”

Bakırköy Belediyesi’nde grev devam ediyor. İşçiler geriye dönük hakları ve Toplu İş Sözleşmesi (TİS) masasının kurulması için mücadele ediyorlar. Gazete Nisan olarak, grevin 16. gününde grevdeki bir belediye işçisiyle gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi okurlarımızla paylaşıyoruz.

Grev nasıl başladı ve temel talepleriniz neler?

Bu grev aslında 3 Ocak 2020’de başlayan TİS sürecinin bir parçasıdır. Belediye-İş Sendikası yetki belgesi almak için 2020 Mart ayında müracaat etti. Fakat Genel-İş Sendikası bu süreç içinde burada çok az üyesi olmasına rağmen haksız ve hukuksuz bir şekilde yetki tespitine itiraz etti. Yetki tespiti davası da yaklaşık bir buçuk yıl sürdü. Bu yılın nisan ayında bu dava bitti. Dava sonunda Belediye-İş sendikası yetki aldı ve TİS masasına oturmak için Bakırköy Belediyesi’ne çağrı yaptı. Zaman zaman görüşmeler olsa da süreç tıkandı. Sendikamız da 25 Ekim’de grev kararı aldı. Dolayısıyla burada yeni bir durum yok, geriye dönük işletilen bir buçuk yıllık bir süreç var. Bu yüzden biz bu süreci geriye dönük haklarımız korunacak şekilde ilerletmek istiyoruz. Çünkü TİS süreçleri genellikle iki yıl olur, iki yıllık zam alırız. 19 aydır TİS imzalamadan, herhangi bir zam almadan geçinmeye çalışıyoruz. Enflasyonun bu kadar hızlı arttığı bir ortamda geriye dönük 19 ayın enflasyon farkının maaşlarımıza yansıtılması gerekiyor. 2019’da yapılan zamdan sonra maaşlarımız sabit kaldı.

Bu yüzden en temel talebimiz geriye dönük enflasyon farkının yansıtılacağı şekilde TİS’in imzalanmasıdır. Yoksulluk sınırının 10 bin TL’ye dayandığı bir ortamda biz işçiler ücretlerimizin asgari olarak insanca yaşanılabilir seviyeye yükseltilmesini istiyoruz. Enflasyondan doğan farkların maaşlarımıza yansıtılmasını istiyoruz. Fakat Belediye Başkanı geriye dönük talepte bulunmamamızı, bizi bugünden itibaren sıfırdan bir TİS sürecine sokmayı istiyor. Bu doğru bir yaklaşım değil. Burada sadece Bakırköy Belediye işçisine bir saldırı yok; Türkiye işçi sınıfının TİS sürecinin hukuki zeminine de bir saldırı var. TİS süreçleri 10-15 ay uzatılıp sonrasında zam yapmak hukuki değil. Bu durum başka olumsuzluklara örnek teşkil eder vaziyettedir.

Sendikanın TİS için zam teklifi nedir?

2020’den bugüne kadar olan tüm enflasyon farklarının kapatılmasına dönük bir talebimiz var. Belediye Başkanı bu talebi reddediyor.

Başka bir sendikaya üye olan işçilerin de olduğunu biliyoruz. Şu an belediye içindeki durum nedir? Kaç kişi çalışıyor?

Buradaki temel sıkıntı zaten iki sendikanın çarpışması. Genel-İş’in buraya nasıl geldiği herkes tarafından biliniyor. Fakat Genel-İş’in davranışı işçi ahlakına ve hukukuna maalesef uymuyor. Belediye-İş Sendikası burada örgütlü ve yetkili bir sendikadır. Belediyede bu sendikaya örgütlü işçi sayısı 350 kişi. Bu işçilerden 280’i grevde, diğer arkadaşlar yasal olarak greve çıkma hakları olmadıklarından dolayı işlerinin başındalar. Bunun sebebi de belediyenin alt şirketlerinden birinde yetki tespiti davasının devam ediyor oluşu.

Son olarak, Belediye Başkanı “Belediye önünde hak aranmaz, burası grev yeri değil. Hakkınızı Ankara’da arayın” şeklinde bir çıkış yaptı. Bununla ilgili düşünceleriniz neler?

Bununla ilgili söylenecek çok şey var tabii. Türkiye’deki siyasal alanın tıkanması, kutuplaşması, her şeyin iki siyasi parti çerçevesinde okunması gibi durumlar burada da hissediliyor. Bulunduğunuz yerde demokratik mutabakatları güçlendirmedikten sonra, emek haklarını bulunduğumuz konumlarda savunmadıktan sonra işçileri başka bir yere göndermek laf kalabalığıdır. Bu ülkedeki birçok sorunun kaynağının Ankara’da olduğunu biz de biliyoruz. Biz yeri geldiğinde hakkımızı Ankara’da da ararız. Fakat şu an asli muhatabımız belediyedir. Bu grevi bir AKP-CHP kutuplaştırmasına indirgemeye izin vermeyeceğiz. Burada emeğe dönük bir saldırı varken, bu grevi CHP’ye kasti olarak yapılmış bir hamle gibi göstermek çok yanlış bir tutum. Biz dönüşümü kendi bulunduğumuz yerde başlatacağız, sonra yeri geldiğinde elbette Ankara’ya da gideriz.

Grev sürecinizin kazanımla sonuçlanmasını diliyoruz. Mücadelenizde yanınızdayız.

Çok teşekkürler.

Yorumlar kapalıdır.