Faturayı kim ödeyecek?
Yılbaşından beri zam gelmeyen ürün veya hizmet kalmadı, maaşlarımız hariç. Hele bazı kalemler var ki, akıl mantık alır düzeyde değil. Bunlardan en önemlilerinden biri de elektrik. Sözde kademeli getirilen zam, aslında ilk 210 kWh (kilowatt saat) tüketime daha az zam yapmak anlamına geliyor. Ocak 2021’de, mesken için elektrik tüketimi 0,4 TL/kWh iken, şu an günlük ortalama 1,35 TL/kWh değerine çıkmış durumda. Yani bir senede elektriğe yüzde 300’den fazla zam gelmiş oluyor. Tabii bunda dünya çapında enerji ürünlerindeki fiyat artışlarının da etkisi olsa da çoğu iktidar bunu vatandaşlarına yansıtmamak için çeşitli sübvansiyonlar uyguluyor. İşin garibi sadece elektrikte bu kadar artış olurken, Türkiye’de bir yıllık enflasyon ocak ayında yüzde 48,7’ye çıktı. Bu aslında maaşlarımızın iktidar eliyle nasıl eritildiğinin net kanıtı.
Ayrıca elektrikli soba veya klima ile ısınanların sayısı da hiç az değil ve hanehalkıyla orantılı bir hesaplama da yok. Türkiye’de son açıklanan verilere göre 911 ilçe varken, bunların sadece 604’üne doğalgaz gitmiş durumda. Fakat giden ilçelerde de doğalgaz sistemini eski evlere uygulama zorluğu ve altyapı masraflarının çokluğundan dolayı ısınmak için doğalgaz tercih etmeyen hanelerin miktarı az değil. Burada veriler sadece son tüketicinin evinde karşılaştığı krize ışık tutuyor, işletme ve tarımdaki durumsa çok daha vahim. Ezcümle, krizin faturasını iktidar yine halka kesiyor, fakat buna dur demenin de çeşitli yolları olduğunu bugünlerde çok daha iyi biliyoruz.
Don’t Look Up’ı sevmeyen de çok ama!
Geçen ay Netflix’te Türkçesi “Yukarı Bakma” olan film, sansasyonel kadrosuyla gösterime girdi. Gezegene çarpmakta olan göktaşının, gerçekten de dünyaya çarpacağını anlatmak için her yolu deneyen biliminsanlarına ve gerçekliğe yapılan ötekileştirmenin kara mizah gösterisini izledik. Tabii ki filme kapitalizmi yeniden inşası için bir değnek muamelesi yapacaklar olacak ama benim için önemli olan, filmin verdiği dil ve anlatımın gücü. Bir şeyin kötü olduğunu veya insanlığa nasıl hasar verdiğini didaktik bir dil yerine böyle bir anlatım seçerek bizlere ulaştırması, filmi geçen yıl izlediğim iyi filmlerden biri yaptı.
Wordle, kelime oyunundan öte
Wordle, 5 harfli bir kelimeyi 6 tahminde bilmeye dayalı basit bir oyun. Basit olması onu milyon, milyar dolarlık oyunlardan aşağı kılmıyor. İçeriği ve mücadeleyi birleştirebildiğimiz her yer aslında var oluş meydanımız oluyor. Şimdiden milyonlar tarafında oynanan oyunun Türkçe ve İngilizce linklerini aşağıda paylaşıyorum.
Türkçe Wordle: https://f.github.io/wordle-tr/
İngilizce Wordle: https://www.powerlanguage.co.uk/wordle/
Yorumlar kapalıdır.