Tütün grevinde “gücümüz birliğimizden gelir” şiarı

Tekgıda-İş sendikasının örgütlü olduğu 3 fabrikada toplamda 1700 işçi düşük ücretlere karşı ve sosyal hakları için greve başladı. Üç fabrikanın da üretim alanı tütün sektöründe bulunuyor. T.T.L. Tütün, Sunel Tütün ve Oryantal Tütün, İzmir’de grevde olan bu üç işletmenin isimleridir.

Sunel Tütün

Tütün sektöründe mevsimlik işçiler önemli bir yer kaplıyor. Bu fabrikada çalışanların da çok büyük bir kısmı mevsimlik işçilerden oluşuyor. Bu işçiler yılın ortalama 3 ayında çalışabiliyorlar. 

Bu yılki Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde patron tarafının sunduğu %50 maaş artışı teklifine karşı 600 sendikalı işçi %71 zam ve iyileştirilmiş sosyal haklar talebiyle 27 Şubat tarihinde grev kararını fabrika kapısına astı.

T.T.L. Tütün

Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinin ilk bölümü tamamlanmış olup herhangi bir anlaşmaya varılmaması üzerine ikinci 60 günün başlangıcında diğer fabrikalarla dayanışma içerisinde hareket etmek için grev kararı alındı ve 300 işçi 3 Mart tarihinde greve çıktı.

Oryantal Tütün

Patron tarafının enflasyon + 2 puan teklifinde bulunmasına karşı 800 sendikalı işçi yaşanabilir ücret ve iyileştirilmiş sosyal haklar için 28 Şubat tarihinde greve çıktı.

Bu 3 fabrikanın ortak noktası sadece tütün sektöründe olmaları ve yakın tarihlerde greve çıkmaları değil. Aynı zamanda bu 3 fabrikanın sahipleri Ege Tütün İhracatçılar Birliği’nde yönetici konumundadır.

Uzun yıllar önce bir devlet politikası olarak özellikle Manisa ilinde tütün üretiminin önü kesilmiş, halk sanayi sektöründe ucuz işçi olarak çalıştırılmaya mahkum bırakılmıştı. Tütünde tekelleşmenin önü açılmış ve desteklenmişti. Bu tekelleşmenin somut sonuçları karşımızda durmakta.

T.T.L. firmasının sahibi Ege Tütün İhracatçılar Birliği yönetim kurulu başkanı, Oryantal firmasının sahibi Ege Tütün İhracatçılar Birliği başkan yardımcısı ve Sunel firmasının sahibi Ege Tütün İhracatçılar Birliği başkan yardımcısı. Yani patronlar Ege bölgesinde üretilen tütünün en önemli temsilcileri arasında. Bu 3 patron işçilere “anlaşma bir fabrikada olunca hepsinde olacak” tehdidinde bulunurken, işçiler “taleplerimiz de mücadelemiz de ortak” diyerek grev kararını fabrika kapılarına astı.

Bu mücadele bizlere işçi dayanışmasının çok yalın bir örneğini gösteriyor. Nasıl ki patronlar ortak çıkarları doğrultusunda baskı kurarak kendi istediklerini kabul ettirmeye çalışıyorsa, işçilerde birlik ve beraberlik içerisinde mücadele ederek haklarını alabileceklerini gösteriyorlar.

Mücadele sürecini özetleyebilecek tek bir söz var ise o da “gücümüz birliğimizden gelir” sloganıdır. 

Yorumlar kapalıdır.