ÖSS’de değişen ne?

Geçtiğimiz günlerde ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan bir basın açıklaması yaparak 2010’dan itibaren ÖSS sisteminin değiştiğini duyurdu. ÖSS 1999 öncesinde olduğu gibi iki aşamalı yapılacak.

Nisan sonu gibi yapılması planlanan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda 2006’dan beri uygulanan sistemdeki 1. bölüme benzer, haziran sonunda yapılması planlanan Edebiyat-Coğrafya, Matematik-Geometri, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Yabancı Dil olmak üzere 5 adet Lisansa Geçiş Sınavında ise 2. bölüme benzer sorular çıkacak. Soru sayıları artıp, konular ve puan türleri çeşitlenirken meslek liselilerin önünü kapayan katsayılarda herhangi bir değişiklik yok.

Peki, nedir bu değişikliğin sebebi?

Yarımağan’a soracak olursanız bir öğrencinin kaderi 195 dakikada belirlenemeyeceği için sınav sistemi değişiyor. Bunun nedenini de şöyle açıklıyor; öğrencinin bilgisini ölçecek kadar soru soramıyoruz!

Biz Yarımağan’ın açıklamalarına alışığız. 2006′ da da sadece 9. sınıf konularından sorduğumuz için öğrenciler derslerle ilgilenmiyor diyerek sınav sistemindeki değişikliği açıklamaya çalışmıştı. Ey genç, asker-polis rejimi senin iyiliğin için neleri düşünüyor! Sırf sen ders çalış, aman başka meşgalen olmasın, aman bağlı olduğun zincirleri göremeyesin diye uğraşıyor. YÖK, ÖSYM; asker-polis rejimin tekmili birden sen sınıf atlama (burada kinaye var, evet ÖSS’ye hazırlanan genç) hayalleri kur, derslerine daha sıkı sarıl diye çalışıyor!

Sadece seni düşünmüyorlar, başkalarını da düşünüyorlar; misal dershane patronlarını! Her yerde reklamlar görüyoruz; “biz 30 senedir bu sektördeyiz”, “bu işi biz biliyoruz” gibi. Sakın bu pazarı siz yarattığınız için olmasın! Nitekim ÖSS kadar eski ticarethanelersiniz. Biliyoruz ki boşuna dersleri daha ayrıntılı sormayı planlamıyorlar, krizde olan dershanecilik sektörünün başındaki canavarlar gak diyor guk diyor; ÖSYM yetişiyor. Daha fazla kâr istiyorsanız her iki üç senede bir alın size daha çok kâr getirecek bir yeni ÖSS sistemi!

ÖSS mefhumuyla gençliğimizi tüketmek istemiyoruz! Birer holding haline gelen dershanelerin patronlarının ceplerini doldurmak istemiyoruz! Okulöncesinden başlayarak herkese, yeteneğine göre, parasız, anadilde eğitim! Dershaneler kapatılsın! ÖSS kaldırılsın! İsteyen herkes üniversiteye, giderlerimizi devlet ödesin!

Yazan: Doğan Koca (20 Şubat 2009)

Yorumlar kapalıdır.