TARİŞ İşçileri direniş çadırlarından TEKEL’i selamlıyor

TARİŞ İncir, Üzüm, Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri, Ege bölgesinde 57 yerleşim biriminde, 73 tarım satış kooperatifi, 75 bin 600’ü aşkın üretici ortağı ile Türkiye`nin ilk ve en büyük kooperatif kuruluşudur. Kooperatifin merkezi İzmir Alsancak’ta, üretim yeri ise sanayi bölgesi Çiğli’dedir. TARİŞ, üzüm, pamuk, yağlı tohumlar ve yemiş gibi üretim bölümlerinden oluşmaktadır.

TARİŞ’de 2008’den bu yana işverenlerin fedakârlık isteklerini kabul etmek zorunda kalan işçiler buna rağmen kapının önünde kalmaktan kurtulamadılar. İşletme yönetimi ve hükümet, işletme kâr etmiyor burayı kapatmak zorundayız diyerek işçileri kapının önüne koydular. Üstelik işçi kardeşlerimizin tazminatlarını ödemeyeceklerini beyan ederek… TARİŞ’te işveren, biz işçilerin kazanılmış haklarından biri olan kıdem ve ihbar tazminatlarını ödememeyi göze alacak kadar pervasız olmuştur. İşçi kardeşlerimiz, yönetimin ve hükümetin kendilerine reva gördüğü bu haksızlığa karşı 1 Mart 2010’dan beri Tariş’in Alsancak’taki binası önünde sabahtan akşama kadar direnişlerini sürdürmektedirler.

TARİŞ işçisinin öncelikli talebi, kanuni haklarını güvence altına almak. Ancak bununla yetinmeyip işletmenin üretime devam etmesini de sağlamak istiyorlar. Aynı TEKEL işçileri gibi onlar da “ölmek var dönmek yok” diyorlar. TARİŞ işçileri, TEKEL gibi diğer direnişlerle birleşirse bu süreci geri çevirebilir. Bizler tüm sınıf güçlerini TARİŞ direnişini desteklemeye ve mücadelelerini birleştirmeye çağırıyoruz. TARİŞ işçileriyle çadırlarında yaptığımız söyleşiyi sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Mücadelenizin temel talebi nedir? Haklarınızı almak mı, yoksa bu işletmenin tekrar faal duruma gelmesi mi?

İlk öncelikli talebimiz kıdem ve ihbar tazminatımızı almak ve bu konuda kamuoyu desteği oluşturarak direnişimize destek bulmak. Fabrikaya gelince temennimiz tabii ki çalışır hale gelmesi ama bundan bizim umudumuz yok.

Direnişinizi sadece İzmir’le mi sınırlı tutmayı planlamaktasınız? Ürün aldığınız illere veya TEKEL işçileri gibi Ankara’ya bu süreci taşımayı düşünüyor musunuz?

Bu süreçte eylemimizi İZMİR yerelinde sürdürme kararındayız. 15 Mart tarihinde Aydın’da bulunan işçi arkadaşlarımızın da “kısa süreli çalışma” hakları bitiyor. Bu süreçten sonra gücümüzü birleştirerek tazminat haklarımızı alıncaya dek mücadelemize devam edeceğiz

Bu sürede sizlere sendikanızın desteği nasıl oldu?

Sendika eylem kararı aldığımız günden itibaren yanımızda oldu. Öğle yemeklerinde kumanyamızı sağlıyorlar ve şimdi CHP ve MHP milletvekilleri ile görüşecekler, süreç hakkında bilgi sunacaklar. Ayrıca kanaat önderleri, ticaret borsası, sanayici ve iş adamlarına gidileceğini sendika yetkililerinden öğrendik.

Aydın’da pamuk üretici ve işçileri ile ilişkiniz nasıl? Bu süreçte size destek sunuyorlar mı?

Aydın’da bulunan pamuk üreticilerinin çoğu fabrikanın tedarikçileri, yani bu durum onlar için oldukça kötü. Çünkü burası kapandığı zaman tamamen özel sektöre muhtaç olacaklar ve bu üretici için kayıp olacak. Değerin altında fiyat verecek özel sektör, üretici ise satmak zorunda kalacak yoksa ürünü elinde kalacak. Desteğe gelince mücadelemize destek oluyor üretici arkadaşlarımız. Geçen günlerde Aydın’ın Söke ilçesinden gelerek bize yanımızda olduklarını belirttiler.

Daha sonraki süreçte ne planlıyorsunuz?

Şu andaki planımız tazminat haklarımızı alıncaya kadar mücadeleyi sürdürmek. Gerekirse mücadelemizi daha merkezi hale getirip tekel işçileri ile birleştirmektir.

Yazan: Umut Devrim, 16 Mart 2010

Yorumlar kapalıdır.