8 Mart’ın 100. yılında 6 Mart İstanbul mitingi değerlendirmesi

Dünya Emekçi Kadınlar Günü bu yıl da birkaç yıldır olduğu gibi İstanbul’da iki mitingle kutlandı. İstanbul 8 Mart Kadın Platformu’nun düzenlediği miting 6 Mart Cumartesi günü Kadıköy’de gerçekleştirildi. Aynı yerde 7 Mart Pazar günü de kadın-erkek karma bir miting düzenlendi.

6 Mart günü İstanbul’da binlerce kadın öğle saatlerinden itibaren Tepe Nautilus önünde toplanmaya başladı. Saat 14.00 sularında, binlerce kadın, Kadıköy İskele Meydanı’ndaki miting alanına doğru yürüyüşe geçti.

KESK, DİSK, TMMOB, Demokratik Özgür Kadın Hareketi, TEKEL işçilerinden bir grup kadın, pek çok kadın grubu ve sol çevre de pankartlarıyla alandaydı. İşçi Cepheli Kadınlar da “Bedenimiz, Emeğimiz, Kimliğimiz Bizimdir” yazılı pankartlarıyla alandaydılar.

Bu yıl ana pankart ve slogan “8 Mart’ın 100. Yılında Yaşasın Kadınların Örgütlü Mücadelesi” oldu. Bunun yanı sıra “Yaşasın Kadın Dayanışması”, “Jin, Jiyan, Azadi”, “Görünmeyen Emek Sesini Yükselt”, “Kimsenin Namusu Olmayacağız”, “Cinsel, Ulusal, Sınıfsal Sömürüye Son” sloganlarda ve pankartlarda kullanılan taleplerdi. Barış talebi de binlerce kadının haykırışlarıyla dile getirildi.

Yürüyüş sırasında ve miting alanında aralıksız devam eden sağanak yağmur nedeniyle miting programı tam anlamıyla gerçekleştirilemedi. Platformun bileşenlerinin hazırladığı ortak basın metni okunduktan sonra, Sebahat Tuncel, TEKEL işçisi bir kadın temsilci ve KESK kadın sekreteri Songül Morsümbül’ün konuşmalarının ardından miting sonlandırıldı.

Kadının ikinci cins oluşuna, baskı ve şiddete uğramasına karşı çıkışının, kimlik ve sınıf mücadelesinin simgesi haline gelen 8 Mart, 100 yıldır kutlanıyor. Kadın sorunu sona ermedikçe de kutlanmaya devam edecek. İki ayrı miting düzenlemek aslında gücümüzü bölmek niteliği taşımaktadır. Miting düzenlemek için ortaklaşmak, mücadeleyi ortaklaştırmak için bir başlangıç olarak düşünülebilir. Umudumuz, tek ve güçlü bir mücadeleyi yaşatacak olan 8 Martları kutlamak…

Yazan: Damla Tezcan, 10 Mart 2010

Yorumlar kapalıdır.