Film etkinlikleri: Birlikte izleyip, tartışabilmek için!
İşçi Cephesi gazetesi olarak, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliğimizin ardından kadın etkinliklerini sadece bir güne sığdırmamak gerekçesiyle Alibeyköy’de bir film izleme etkinliği gerçekleştirdik.
Etkinliğin amacı kadınları gündelik hayatın tekrarından bir saat bile olsa uzağa götürmek, kendi dünyaları ve başka dünyalar arasında bir bağ kurmalarını sağlamaktı.
Biliyoruz ki, kadınları senede bir 8 Mart’ta, işçileri 1 Mayıs’ta, Kürtleri 21 Mart Newroz’da hatırlamamak için mücadeleler sürekli kılınmalıdır. Bu önemli mücadele günleri amaç değil birer araç olmalıdır.
Etkinliğimize dönersek, film seçimi ve film bulma konusunda belli sıkıntılar yaşadık. 100 yıllardır devam eden bir kadın sorunu buna rağmen kadınlarla ilgili filmlerin azlığı… Bu sorgulanması gereken bir durumdu bizim açımızdan.
Sonunda Atıf Yılmaz’ın 1985 yapımı “Aaahh Belinda” filmini göstermeye karar verdik. Senaryosunu Barış Pirhasan yazdığı filmin oyuncuları ise Müjde Ar, Yılmaz Zafer, Macit Koper’di.
Film, gösterime girdiği 1986 yılında 23. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde en iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi kadın oyuncu altın portakallarını almıştı. Gösterildiği dönemde farklılıkları nedeniyle tartışmalara neden olan bir filmdi.
1986 ile 2010 yılları arasında 25 yıl var. Ancak, bu 25 yılda kadınlar açısından hiçbir şey değişmemişti. Bu çeyrek asırlık bir süreydi. Kadının ezilmişliği değişmediği için bu film de eski sayılamazdı. Film bu dünyada herkesi memnun etmeye çalışan kadınların, kaçışını, bunalımını ve mücadelesini çok güzel yansıtmaktaydı. Belki televizyonlarda defalarca gösterildi. Ama kadınlar olarak birlikte izleyip, birlikte tartışmak, birlikte sorgulamak daha keyifli oldu.
Kısaca filmin konusuna da değinecek olursak… Tiyatrocu Serap, Belinda adlı şampuanın reklamında rol alırken, birden kendini Hulisi Bey’in iki çocuklu eşi Naciye hanım olarak bulur ve serüven buradan sonra başlar. Yeni yaşamında yeni rolüyle, tahammül edemediği kocasıyla baş etmeye çalışan Serap da sonunda başına gelenlerden şüphe etmeye başlar. Acaba Belinda şampuanının reklamında oynamış mıydı yoksa hep iki çocuklu Naciye miydi o?
Filmi 20’yi aşkın kadın bir o kadar da çocuk seyretti. İzleyenlerin tümü de filmin sonuna kadar hangisinin gerçek olduğuna karar veremedi. Bu yorum izleyiciye bırakılmıştı, kim nasıl yorumlarsa diye… Filmi anlamadığını söyleyenler de oldu, iki çocuklu Naciye karakterini kendilerine benzeten “Ben Naciye’yim” diyenler de oldu.
Birlikte izlemenin ve tartışabilmenin yararı film gösterimlerine devam edilmesi önerisini beraberinde getirdi.. Okuyucularımızı, bu etkinliklerimizde bizlerle birlikte olmaya davet ediyoruz.
Yazan: İC – Haber, 30 Nisan 2010
Yorumlar kapalıdır.