İşçi Cephesi okurları, işsizliğe, güvencesizliğe karşı taleplerini 1 Mayıs alanında haykırdı!

İşçi sınıfına dönük saldırıların yoğunlaştığı, ama aynı zamanda mücadelelerin de arttığı bir dönemde İstanbul Taksim’de kitlesel 1 Mayıs gösterisi gerçekleşti. 200 binin üzerinde emekçinin katıldığı miting son yılların en kitlesel eylemlerinden biriydi. Taksim’e üç koldan giren emekçiler unutulmayacak bir güne tanıklık ettiler.

6 konfederasyonun katıldığı eylem, sınıfın katılımı açısından da oldukça zengindi. Birçok sendika kitlesel olarak alandaydı. Ayrıca direnişteki TEKEL, İtfaiye, İSKİ, Esenyurt Belediye işçileri de alanda yerlerini almıştı. Siyasi partiler, dernekler, sosyalist gazete çevreleri, gençlik örgütleri, kadın örgütleri alanın renkleriydi.

Kitleselliği ile mitingin, emekçilere moral verecek bir niteliğe büründüğünü ifade etmeliyiz. Her ne kadar taleplerde ortaklaşma sağlanamasa da alanda bir araya gelinmiş olması başlı başına bir olumluluktur. Bundan sonraki görev, bu birlikteliğin daha da yukarı çıkarılması, 26 Mayıs grevinde ortak taleplerin daha güçlü bir mücadeleye doğru ilerletilmesidir.

Pankartlarımızla Taksim’deydik

İşçi Cephesi olarak yaklaşık 1 ay önce miting hazırlıklarına başladık. Birçok semtte ve okullarda toplantılar düzenledik. Bu çalışmaların sonucu olarak oldukça başarılı bir katılım gerçekleştirdik. “İşsizliğe, güvencesizliğe karşı mücadeleyi birleştirelim!” ve “İşten çıkarmalar yasaklansın!” pankartlarıyla Türk-İş ve Kamu-Sen’in bulunduğu koldan Unkapanı köprüsünden yürüyüşe başladık.

Sabahın erken saatlerinde semtlerde toplanmaya başlayan okurlarımız gün boyunca disiplinleri ve coşkularıyla örnek bir görüntü oluşturdular. Yürüyüş boyunca sloganlar, marşlar, alkışlar hiç susmadı. Kortejimizdeki insan sayısı yola çıktığımızda 120’li sayılara ulaşmıştı. Talep ve sloganlarımız kimi zaman çeşitli sendikalardan işçilerle ortak sloganlar haline geldi. Pankartlarımız, dövizlerimiz çok sayıda emekçi tarafından takdir edildi.

Pankartlarımızın, dövizlerimizin ve sloganlarımızın ana teması işsizlik, güvencesiz çalışma ve bunlara karşı birleşik mücadeleydi. Bunun dışında enternasyonalizm, halkların kardeşliği temalı slogan ve talepleri dile getirdik. Sadece işçi sınıfının değil, Kürtlerin ve elbette ezilen tüm kesimlerin sesi olmaya çalıştık. Bu nedenle “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son” diye haykırdık.

Sadece yürüyüşte değil alanda da coşkumuz örnekti. Alanda düşen coşkuya inat halaylarımızla, marşlarımızla ve elbette taleplerimizle örnek bir tutum aldık. Alana sadece işçi sınıfının taleplerini değil, enternasyonalizmin de sesini taşıdık.

Kortejimizin başarısı elbette okurlarımızın yoğun emeklerinin bir sonucudur. Bu çalışmaların sürekliliği sağlandığı sürece, İşçi Cephesi‘nin emekçilerle ve gençlikle buluşması daha güçlü olacaktır ve elbette bu alanlardaki sesimize de yansıyacaktır. Tam da bu nedenle, 1 Mayıs’ın ardından aynı heyecan ve coşkuyla çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Bulunduğumuz tüm alanlarda sınıf mücadelesinin içerisinde yer almaya, mücadeleyi birleştirmeye ve aynı zamanda bir sınıf partisi inşa etmeye devam edeceğiz. Kuşkusuz gidecek çok yolumuz var, ama bunu başaracak bilinç, irade ve elbette insan malzemesine sahibiz.

Yazan: İC – Haber, 2 Mayıs 2010

Yorumlar kapalıdır.