İlk değil!

İstanbul’da Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) üyesi bir kadın kaçırıldı. Kadın cinsel işkenceye maruz kaldı ve kendisine tecavüz girişiminde bulunuldu.

17 Haziran akşamı dört kişi tarafından zorla bir araca bindirilen K.S. (21) bayıltıcı bir madde ile bayıltılarak kaçırıldı. Yaklaşık 10 saat sonra kendine geldiğinde; üzerindeki giysiler çıkarılmış, yerleşim yerlerinin dışında metruk bir gecekonduda buldu kendini K.S. Oradan yarı baygın halde uzun bir yol yürüdükten sonra bindiği araçla yakınlarının yanına gelen K.S Türkiye İnsan Hakları Vakfı’na (THİV) götürüldü. Oradan sevk edildiği hastanede K.S.’nin tecavüz girişimine maruz kaldığı, yaşadıklarının etkisiyle şoka bağlı ağır bir travma geçirdiği tespit edildi.

K.S. ve DÖKH’lü avukatlar; polis oldukları tahmin edilen saldırganlar hakkında Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundular.

Saldırının haziran ayında gerçekleşmesi (2003 yılında yine haziran ayında DEHAP İstanbul Kadın Kolları yöneticisi 4 sivil polis tarafından kaçırılarak işkence ve tecavüze maruz kalmıştı), ve dolayısıyla DÖKH’ün 7 yıl önce başlattığı “Demokratik özgür mücadelemizi yükseltelim, tecavüz kültürünü aşalım” kampanyasının yıldönümüne denk gelmesi dikkat çekici.

Olayın ardından birçok yerde, farklı kurumlarca basın açıklamaları gerçekleştirildi. Yapılan basın açıklamalarında politik alanda çalışma yürüten K.S.’nin uğradığı cinsel işkence ve tecavüz girişimi kınandı. Saldırının bilinçli olarak tecavüz karşıtı kampanyaya karşı geliştirilmiş olduğu vurgulandı. Daha önce de BDP Kadın Meclisi üyesi kadınların, DEHAP İstanbul Kadın Kolları yöneticisinin uğradığı saldırıların ve bu saldırıların faillerinin ortaya çıkarılmamasının politik alanda faaliyet yürüten kadınlara karşı sistemli bir sindirme politikası olduğu dile getirildi. Son yıllarda Kürt kadınlara yönelik taciz, tecavüz ve kaçırma olaylarının giderek arttığı belirtildi. (Kaçırılarak tecavüze uğrayan kadınların yüzde 90’ı Kürt) Son 5 yılda “Gözaltında tecavüz” vakasına rastlanmadığı ancak “kaçırılarak gözaltı” (kayıtsız gözaltı) yapıldığı belirtildi.

Yazan: A. Ela Toprak, 1 Temmuz 2010

Yorumlar kapalıdır.