Yüreğimin doğusunda kadınlar öldürülüyor!

Ne intiharlar ettik biz
Ne intiharların eşiğinden döndük kimimiz
Gecelerin karanlıklarını bile kandırdık da
Bir kendimizi kandıramadık
Hep içimize kustuk
Hep içimize kusturduk
Oysa bir dışa kusabilseydik
Bir konuşabilseydik
Bir anlatabilseydik kendimizi….
Ne intiharlar ettik biz
Ne intiharların eşiğinden döndük kimimiz…

(İskender ÖZATLI)

Erkek egemen sistemde kadın intiharları devam ediyor. Kadının mücadelesi ve emeği erkek tarafından sömürülmeye, yok sayılmaya devam ettiği sürece kadın intiharlarının sayısı da katlanarak çoğalıyor.

Peki, neden doğuda kadın intiharları batıya göre daha fazla? Nedenleri sayılamayacak kadar çok. Kadınlar yaşamlarına neden son veriyorlar? Gelecek kaygısı ve umutsuzluğun yanı sıra aile baskısı, birey olamamanın verdiği olumsuzluk, aile içerisindeki kadına karşı tutucu tavırlar, erkek egemen sistemin aile içerisindeki baskısı ve şiddete varan tutumları nedeniyle… Cinsel taciz ve tecavüz de bu sebepler arasında önemli yer alıyor. Kendisini kirlenmiş olarak kabul eden kadın, intiharı seçiyor. Bazen bu taciz ve tecavüzler aile içerisinde de olabiliyor. Kadın bunu söyleyemiyor.

Başka bir sebep görücü usulü ile evlendirme ve kadının duygularını hiçe sayma…

İntihar araştırılması gereken bir olgu. Bilim insanları intihar üzerine birçok araştırma yapmıştır. Kimi toplumlarda bazı intiharlar kutsanıp erdem sayılırken, kimi toplumlarda dini gerekçelerle intihar edenin tavırları sorgulanmış ve intihar eden adeta lanetlenmiştir. Ana erkil toplumlarda kadın erkekle aynı konumda iken; ataerkil toplumlarda kadın ikinci plana itilmiş ve cinsel obje olarak görülmüş. Aynı zamanda kapitalizmin tüketim toplumu yaratması ve tüketimi arttırması için kadın bedenini bir kâr aracı olarak görmesi, kadını da kendini sorgular hale getirmiş ve bu çarkın içinden çıkmasının imkansız hale gelmesine sebep olmuştur. Kadının toplumda kendisini yararsız bir birey olarak görmeye başlaması ve kendi başına bu olumsuzluklarla baş edemeyeceğini düşünmesi onu yaşamdan uzaklaştırmaya başlar. İşte burada birey, kendisini ölümle yaşam arasında sıkıştırır. Kendisini kalabalıklara katmayı başarabilirse intihar düşüncesinden uzaklaşabilir.

İntihar genel olarak ruh sağlığı bozuk olan bireylerin başvurduğu bir yöntem olarak algılanır toplumumuzda. Ancak bu yanlıştır; ruh sağlığının bozuk olması bu riski sadece arttırır, ruh sağlığı normal olan bireylerde de intihar başvurulan bir yöntemdir. Birçok insan intiharı düşünür ancak çok az kişi bunu gerçekleştirir. Kadınların intiharı erkeklerden daha fazla düşündüğü ve buna yeltendiği ancak erkeklerin kadınlara oranla intihar eylemlerini sonucuna ulaştırabildikleri kanıtlanmıştır. Bunun nedeni ise erkeklerin daha öldürücü araçlar kullanmalarıdır (silah gibi).

Kadın intiharlarına sistem de çanak tutuyor. Gençler umutsuz, işsiz, geleceksiz… Birey olarak kendilerini ifade etmekte zorlanan bir gençlik var. Çözüm ancak gençleri umutsuzluktan kurtarmak ve erkek egemen sistemin tasfiyesinden geçer.

Yorumlar kapalıdır.