KESK: “Korkmuyoruz, teslim olmuyoruz, susmuyoruz!”

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) “Korkmuyoruz, teslim olmuyoruz, susmuyoruz!” ana başlığı ile duyurduğu miting, 26 Şubat pazar günü Kadıköy’de gerçekleşti. Birçok talebin dile getirildiği mitingde, Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı (TİİYT) ve hükümetin, Kürt halkına ve kadın mücadelesine yaptığı son saldırılar sonucu dokuz KESK’li kadının suçsuz yere tutuklanması protesto edildi. DİSK, Türk-İş, TBB, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), çeşitli siyasi kurumlar ve Tek Yumruk’un destek verdiği mitingde, direnişteki Hey Tekstil ve Maltepe Belediyesi işçileri de canlı kortejleri ve sloganları ile dikkat çekti.

Mitingden notlar

Mitingin örgütleyicisi olan ama katılımcı sayısı birkaç yüzü geçmeyen KESK, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü hazırlığındaki dokuz KESK’li kadının tutululuğunu protesto etmek amacıyla, tutuklanan üyelerinin fotoğraflarının olduğu pankartı ile yürüdü. Düşük katılımlı KESK kortejinin önemli bir kısmını oluşturan Eğitim Sen, “Hepimiz tinerciyiz!” pankartı ve sloganları ile hükümeti protesto etti. Kortejde öne çıkan slogan, “KESK’li tutsaklar onurumuzdur!” oldu.

Çoğunluğu kadınlardan oluşan katılımıyla HDK’nin kortejinde, “Hepimiz Kürdüz, Hepimiz KCK’lıyız!” sloganı ile hükümetin Kürt halkını baskı altında tutma girişimleri protesto edildi.

Katılımcı sayısı, kortej disiplini ve sloganları ile mitinge damgasını vuran Hey Tekstil ve Maltepe Belediyesi işçileri oldu. Hey Tekstil işçileri, Şubat ayının başlarında hiçbir hakları ve üç aylık maaşları verilmeden işten atılmıştı. Mitinge aileleri ile katılan direnişteki Hey Tekstil işçilerinin sözcüsü, kürsüde aldığı söz ile sendikalı olmanın önemini vurgularken, tazminatlarını ve üç aylık maaşlarını istediklerini belirtti.

Sendikalı olmak için işyerlerinde örgütlenen ve bundan dolayı işten atılan Maltepe Belediyesi taşeron işçilerinin sözcüsü, devam eden direnişlerine destek olunmasını istedi. Ayrıca Ankara’da CHP Genel Merkezi ve meclis önünde yapacakları eylemi duyurdu.

Madolyonun öteki yüzü

Hey Tekstil ve Maltepe belediye işçilerinin katılımı gibi diğer bir dizi olumluluğu bir kenarda tutarsak gerçek şu ki, KESK mitingi gereken etkiyi yaratamamıştır. Sendikal harekete büyük bir darbe indirecek olan TİİYT’nin meclise sunulduğu, KCK operasyonlarının yoğunlaşarak devam ettiği ve 8 Mart’ın yaklaştığı şu zamanda, KESK’in böylesi bir mitinge çok daha güçlü bir hazırlık ile giriş yapması gerekirdi. Oysa ki, işyerlerindeki çalışmalar yine yetersiz kaldı ve diğer işkolları ile ortaklaşabilecek bu taleplerde, birlikte hareket edilmedi. Bu mitingin ardından KESK’in önünde duran görev, işçi sınıfının mücadele halindeki sektörlerine filli desteği sürdürmek ve aynı taleplerle daha güçlü bir mücadeleye girişilebilmesi için diğer sektörler ile bağlantıya geçip güçlü ve gerçekçi grevlerin ön hazırlığını yapmaktır.

KESK bürokrasisinin bu konuda ne kadar istekli olduğunu tahmin edebiliriz. Buna karşılık KESK’e üye işçilere düşen sorumluluk, sendikalarını bu doğrultuda hareket etmeye zorlamak ve şimdiden mitingin bilançosunu çıkartıp, taleplerinin etrafında yeni bir mücadele programı ile sendikalarını harekete geçirmektir.

Yorumlar kapalıdır.