THY çalışanları grevde!

Havacılık iş koluna grev yasağı getiren kanun teklifinin TBMM gündemine getirilmesi üzerine, Hava-İş Sendikası üyelerinin 03.00-24.00 arası (29 Mayıs) Atatürk Havaalanı’nda iş bırakma eylemi başlatması ile 179 sefer iptal oldu. Grev yasağına karşı yapılan iş bırakma eylemi, fiili, meşru bir greve dönüştü.

Hava-İş’e bağlı THY çalışanları, mazeret izni kullanarak ya da doktor raporu alarak uçuşa katılmadılar. Dış Hatlar’da toplanan kabin memurları, THY Teknik A.Ş’ye bağlı çalışanlardan oluşan kitle, gece yarısına kadar alanda beklediler. İşçiler, “Yorgun uçmak istemiyoruz”, “Direne direne kazanacağız”, “Susma sustukça sıra sana gelecek”, “Birlik, mücadele, zafer!” sloganları atarken, bir yandan da uçuşa katılan çalışma arkadaşlarını ve kaptanları yuhalayarak protesto ettiler. Grev kararını duyunca uçuşa katılmayacağını açıklayan İspanyol bir kaptan ise, destek tezahüratıyla karşılandı. Yolcular da eyleme destek verdi.

Eylemden önceki akşam, Hava-İş, mecliste grev yasağını içeren yasanın bir gece yarısı operasyonuyla geçmekte olduğu duyumunu alınca, üyelerine durumu bildiren bir çağrı yaptı. Bu çağrıyla birlikte, hasta olduklarını ve uçuşa katılamayacaklarını rapor alarak beyan eden çalışanlar, sabah saatlerinden itibaren havaalanında toplanmaya başladılar. Bu sürecin akabinde THY Yönetimi, tehdite varan mesajlarla çalışanlarını taciz etmeye başladı. Bu mesajlarda ve internet sitesinde yayınladığı haberlerde Yönetim, eylemin yasadışı olduğunu, bu eyleme katılanların iş akitlerinin feshedileceğini bildirerek haklarını arayanları korkutma yoluna gitti. Yasadışı eylemden bahseden THY Yönetimi, gün içerisinde, yasal izin ve rapor hakkını kullananları, o sırada zaten uçuşta olan ve daha birçok insandan oluşan 125 kişiyi hukuksuz bir biçimde telefonla arayarak işten çıkardığını bildirdi.

Yapılan basın açıklamasında, Hava İş Teşkilatlanma Sekreteri Kaya Sayın, şirketin savunma almadan, yazılı tebliğ göndermeden iş akdini feshedemeyeceğini, amacının sadece greve katılanları korkutmak olduğunu söyledi. Benzer şekilde THY’nin grev yasağını içeren yasanın çıkmasını beklediği için toplu sözleşme sürecini uzattığı belirtti.

Kaya Sayın, tarih boyunca havacılık hizmetlerinde hiçbir şekilde grev yasağı olmadığını belirterek, “Ancak TBMM’ye verilen ‘Torba Yasa’ teklifinin içine, evrensel, anayasal en temel demokratik işçi hakkı olan grev hakkını yasaklayan bir madde ilave edilmiştir. Komisyon toplantılarında, tüm muhalefet partileri bu maddenin tekliften çıkarılmasını istemiş, ancak yasak oy çokluğu ile kabul görmüştür” dedi.

THY’de 14 bin kişi çalışıyor. 18 aydır sendika ve şirket arasında devam eden toplu sözleşmelerde anlaşmaya varılamadı. Kanuna göre, sözleşme görüşmeleri sürerken grev yapmak yasak. Yeni yasayla sözleşme sonrasındaki grev hakkı da kaldırılmak isteniyor. Şu an fiili olarak işleyen grev yasağı, yasa ile güvence altına alınmak isteniyor.

Alanda konuştuğumuz hostesler, şu an yarı-zamanlı olarak işe alınan bir sürü hostes olduğunu ve bugün henüz eğitimleri bile tamamlanmadan apar topar işe çağrıldıklarını duyduklarını ve bunun uçuş güvenliği açısından çok tehlikeli olduğunu belirttiler. Ayrıca yarı-zamanlı çalışan hosteslerin kendileriyle yaklaşık olarak aynı mesai süresini paylaşmalarına rağmen, dörtte bir maaş alacaklarını, sendikaya üye olamayacaklarını ve sosyal haklardan mahrum kalacaklarını belirterek bu ücret ve koşullara kimsenin tahammül edemeyeceğini, bunun çok ağır bir sömürü olduğunu ifade ettiler.

Benzer şekilde, toplu sözleşme sürecinde asıl önemli olanın ücret değil de, sosyal haklar olduğunu belirten hostesler, çok ağır ve tehlikeli bir iş yaptıklarını, aşırı basınçtan dolayı duyma kaybı gibi sağlık sorunlarıyla karşılaştıklarını, mesai saatlerinin, dinlenme günlerinin arttırılmasının gündemde olduğunu, iş güvencesine sahip olmadıklarını belirtiyorlar. Kilo aldığı için ücretsiz izne çıkarılanların olduğu bir şirkette sürekli mobbing gördüklerini, işten çıkarma korkusuyla yaşadıklarını söylüyorlar. Bu toplu sözleşme sürecinde dayatılan, ayda sekiz boş günün değiştirilmek istenmesi, 24 saat önceden uçuş için haber vermeleri gerekmesine rağmen bu hakkı kaldırmak istemeleri, yılda 10 gün mazeret hakkının kullandırılmaması, kimi zaman izin ya da rapor kullanmanın, yeterince güzel ya da ideal kiloda olmamanın işten çıkarma gerekçesi olması sebebiyle, grev haklarını kaybetmenin bir yıkım olacağını söylüyorlar.

Grev bir haktır, engellenemez. THY işçilerinin haklı ve onurlu mücadelelerinin yanındayız.

THY’de şu an grev yapan emekçilere destek olmak istiyorsanız, aşağıdaki telefon numaralarını ücretsiz olarak arayıp diyoruz ki: “Tek bir kişi işten çıkarılırsa THY’den bir daha asla bilet almayacağım ve çevreme de THY’den bilet almamalarını önereceğim” …

444 0 849
… THY Genel Müdürlük
Telefon :+90 212 463 63 63
Türk Hava Yolları müşteri ilişkileri bölümü telefon numarası;
+90 212 468 48 48
Türk Hava Yolları uçak bileti rezervasyon telefon numarası;
+90 212 444 0 849″

Yorumlar kapalıdır.