THY çalışanları: “Grev hakkımız engellenemez!”
Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş), THY A.O Genel Müdürlüğü’nün önünde toplu iş sözleşmesinin işverence engellenmesi, aynı anda TBMM’ye havacılık sektörünün grev yasağı kapsamına alınmasını öngören kanun teklifi verilmesi ile ilgili kitlesel basın açıklaması yaptı.
Basın açıklaması ve yürüyüşe, Hava-İş’ e bağlı Türk Hava Yolları (THY) çalışanları, THY Teknik A.Ş, TEC, ISG ve diğer şirketlerden binlerce Hava-İş üyesi katıldı. Hava ulaşımı sektörüne grev yasağı getiren yasa teklifini ve şirketle sendika arasındaki toplu iş sözleşmesinin 16 ay gecikmesini protesto etmek amacıyla saat 11.30’da Dış Hatlar Terminali’nde buluşularak Genel Müdürlüğe yüründü.
Hava-İş üyeleri yürüyüş boyunca sık sık “Grev haktır”, “Yasaklara hayır”, “Sözleşme hakkımız engellenemez”, “Ya çözüm ya grev”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” sloganlarını attı. Sendikal Güç Birliği Platformu Sendikaları, Tez-koop-İş, Tek Gıda-İş, Deri-İş, TGS, Basın-İş, Tümtis, Belediye-İş, Oyuncular Sendikası, Hey Tekstil direnişçi işçileri, Emekli Sen üyeleri de basın açıklamasına katıldı.
Yaklaşık 1500 kişinin katıldığı basın açıklamasında şirket ve sendika arasındaki görüşmelerin sonuna gelindiğinin ve artık greve çıkma aşamasında olunduğunun altı çizildi. Toplu sözleşme sürecinde sendikanın yüzde 14 zam talebine karşılık, THY Yönetimi’nin yüzde 3’te ısrar etmesi; ayrıca THY’nin var olan kazanılmış haklara göz dikmesi, örneğin haftalık 12 saat istirahat hakkının, haftalık, aylık, yıllık olarak mesai saati sınırlamalarının limitini yukarı çıkarmak istemeleri, sonucu anlaşmaya varılamamıştı.
23. Dönem Toplu sözleşme sürecinin tıkanması sonucu, Hava-İş sendikası greve çıkma aşamasına girdi, fakat THY yönetimi bu süreci uzatmak için iki ayrı dava açtı. Bu davalardan biri mahkeme tarafından eylüle ertelendi. Diğer dava da 15 gün sonraya ertelendi. Bu dava sürecinin akabinde, AKP İstanbul Milletvekili Metin Külünk havacılık hizmetlerinde grev yasağı getirilmesi ile ilgili TBMM kanun teklifi verdi. Hem de bu teklif, otopark mafyalarını ve korsan taksileri engellemeye yönelik hazırlanan yasa teklifine hava ulaşımı sektörüne grev yasağı getiren maddenin eklenmesiyle gerçekleşti. Hava-İş Sendikası, 12 Eylül darbesi ürünü olan 2821 ve 2822 sayılı yasalarda bile havacılık işkolu için grev yasağı getirilmediğini, şimdi demokratik anayasa vaadinde bulunan AKP’ nin bu yasağı getirmeye çalıştığını vurgulayarak milletvekilerine mektup göndermişti.
Grev hakkı olmadan sendikaların işlevsizleşeceği açıktır. THY işçileri ve Hava-İş sendikası grev hakkı gibi demokratik ve meşru bir hakkın engellenmesine izin vermeyeceklerini ve talepleri gerçekleşinceye kadar mücadeleyi sürdürmekte kararlı olduklarını belirterek eylemliliklerini noktaladılar.
Yorumlar kapalıdır.