DHL direnişinde 62. gün

Sendikalaşma faaliyetleri nedeniyle işten çıkarılan DHL lojistik firması işçileri, Gebze ve Kıraç depoları önünde direnişlerine devam ediyor. 15 Haziran’dan bu yana direnen 18 işçi; işveren, TÜMTİS’i kabul edinceye ve atılan işçileri geri alıncaya kadar direneceklerini dile getiriyorlar.

Kıraç’ta ziyaret ettiğimiz DHL işçileri, onları sendikalaşma sürecine getiren noktayı lojistik sektöründeki yoğun çalışma koşulları ve düşük ücretlere bağlıyorlar. Bu sektörde çalışan işçilerin verilen ücretlerle geçinmesinin imkansız olduğunu; bu yüzden zorunlu olmadığı belirtilen mesailere kalmak zorunda olduklarını belirtiyorlar. Mesai süreleri bazen günde 14 saati bulurken, yılda ise 1000 saate kadar varabiliyor.

Bunun üzerine işçiler sendikalaşmaya karar veriyor ve kendi aralarında birlik olmaya başlıyorlar. İşçilerin zam taleplerini sürekli geri çeviren DHL yönetimi, örgütlülüğün belli bir noktaya geldiğini farkedince 28 kişiyi işten çıkartıyor. Gerekçe olarak mesaiye kalmalarını reddetmelerini ve performans düşüklüğünü gösteriyor. Ancak işten çıkarılan kişiler fazlasıyla mesaiye kalan kişiler, hatta aralarında “performans ödülü” alan bir işçi bile var…

15 Haziran’da çıkarıldıktan sonra içerideki işçiler tepki olarak iş bırakıyor. Patronda bunun üzerine, eylül maaşlarına zam yapacakları vaadinde bulunuyor. Bazı işçileri kenara çekip terfi edeceğini söylüyor. Dışarıdaki direnişle iletişim kurulmasın diye mola yerleri düzenleniyor. Yıllardır talep edilen kısmi ihtiyaçlar direnişin etkisiyle karşılanıyor. Öte yandan sendika düşmanlığına ise sıkı bir biçimde devam ediliyor.

DHL’nin Esenyurt’taki genel depo merkezine direnişlerinin 59. Gününde yürüyüş yapıldı. Uluslararası bir imza kampanyası Labor Start internet sitesi üzerinden yürütülüyor. * Direniş, International Transport Workers Federation (ITF- Uluslararası Lojistik İşçileri Federasyonu) tarafından destekliyor. Bayramdan sonraki haftalarda Taksim’de kitlesel bir yürüyüş organize edilecek.

İşçilere dünyanın en iyi lojistik firması olarak kendisini tanıtan DHL, tüm prejtijini işçilerin sırtından karşılıyor. Bu durumda, lojistik sektörünün en temel sorunları işçilerin orta yaşa kadar güvencesiz koşullarda çalıştırılması olarak karşımıza çıkıyor. Bu yüzden direnişteki işçiler bu koşullara ancak sendikal bir örgütlülük altında karşı koyulabileceğini dile getiriyorlar.

*DHL direnişine destek amaçlı düzenlenen imza kampanyasına katılmak için:

http://www.labourstartcampaigns.net/show_campaign.cgi?c=1526

Yorumlar kapalıdır.