Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenciler Rektörlüğe yürüdü

Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrencilere, lisansa hazırlık olarak bir sene boyunca YADYOK (yabancı diller yüksek okulu) denetimindeki hazırlık sınıflarında İngilizce öğrenim veriliyor. Bu öğrenciler, dönem sonlarında yapılan İngilizce yeterlilik sınavından yeterli puanı alamadıkları takdirde remedial (beklemeli) statüsüne geçiş yapıyorlar. Bu durumun beklemeli olarak adlandırılma sebebi, öğrencilerin yeterlilik sınavını geçene kadar bölümlerine başlayamaması. Bu öğrenciler sınavı geçemedikleri için yurtlardan atılıyorlar, öğrenci belgesi alamıyorlar ve bursları kesiliyor yani sınavı geçemedikleri için yurt haklarından mahrum ediliyor ve okulun öğrencisi sayılmıyorlar.

Bu sebeplerden ötürü, remedial öğrencileri 17 Ekim Çarşamba günü haklarını aramak için bir eylem düzenledi. Kuzey Kampüs Kütüphane önünde buluşan öğrenciler ‘Eğitim Hakkımızı İstiyoruz, Alacağız’ pankartı ve sloganlar eşliğinde seslerini duyurabilmek için YADYOK (Yabancı Diller Yüksek Okulu) ve Rektörlüğe yürüdü. Yaklaşık 80 kişinin katıldığı eylemde öğrenciler “Müşteri değil öğrenciyiz.”, “Öğrenciyiz haklıyız kazanacağız.”, “Eğitim hakkımız engellenemez.”, “Barınma hakkımızı istiyoruz” yazılı dövizleri taşıdı. Öncelikle Güney kampüsteki YADYOK binasının önüne giden öğrenciler burada bir basın açıklaması yaptılar.

Öğrenciler, eğitim ve barınma haklarını, sınav kağıtlarını görmeyi, sınav sayısının arttırılmasını, hazırlığı tekrar okuma hakkının tanınmasını, sınav ücretlerinin kaldırılmasını, öğrenci belgesi verilmesini, IELTS sınav puanın düşürülmesini talep ettiler. Aynı metinde, okul yönetiminin 1 senede hazırlığı geçemeyen öğrencilere tekrar hazırlık sınıfı eğitimi vermemesine kanıt olarak gösterdiği 2547 nolu Yüksek Öğretim Kanunu’nuyla ilgili şu çelişkiye yer verildi, aynı kanunun 7. Maddesinin 8 nolu bendinde “Hazırlık sınıfının ikinci yarıyılı sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olamayan öğrenci, ilave bir veya iki yarıyıl daha hazırlık sınıfına devam edebilme” ibaresi bulunuyor. Dolayısıyla, durum okul yönetiminin bilinçli seçimi. Basın metni okunurken, Yadyok binasına ‘Eylemlilik sürecini başlatıyoruz’ pankartını asan öğrenciler, oradan Rektörlük binasının önüne doğru yürüyüşe geçti.

Rektörlük binasının önünde, yaşadıkları sorunları teşhir eden öğrenciler, taleplerini tekrar okudu. Rektör temsilcilerle görüşmeyi kabul edene kadar binanın önünde oturma eylemi yapacaklarını duyuran öğrencilerin ısrarı karşısında, Rektör’den temsilcilerle görüşme onayı geldi ve temsilciler taleplerini sunmak üzere rektörün makamına gitti. Görüşmeden çıkan sonuca bakılırsa birçok talep askıda kalırken, yıllardır verilen ama uygulamaya konulmayan sözler tekrar edildi. Yurtların sınırlı kapasitesinden dolayı yer olmadığını öne süren Rektör, bu konuda yapabilecekleri bir şey olmadığını söyledi. Sınav sayısını artıracaklarına dair söz verdi. Harç yatırıldığı taktirde remedial statüsündeki öğrencilerin öğrenci belgesi alabileceğini söyledi. Sınav sayısının artırılacağı, IELTS yeterlilik sınav puanlarının 7’den 6,5’a düşürüleceği, öğrencilere materyal sağlanacağına dair sözler de verildi. Temsilciler, bayram sonrasına kadar Rektörlüğe zaman tanıyacaklarını ama sürecin takipçisi olacaklarını ve verilen sözler gerçekleştiriline kadar mücadeleye devam edeceklerini belirttiler.

Yorumlar kapalıdır.