Yedi yıldır birlikte korudular, birlikte susuyorlar!

Hrant Dink cinayetinin ardından tam yedi yıl geçti, her sene olduğu gibi bu sene de binlerce insan “Hrant için adalet için” diyerek Agos’un önünde toplandı. On binler Hrant’ı unutmadıklarını, unutmayacaklarını, bu davanın peşini bırakmayacaklarını haykırdılar. “7 yıldır birlikte korudular, birlikte susuyorlar” ana pankartıyla yürüyüşe geçen on binler, Ermenice ve Kürtçe sloganların yanı sıra “Hepimiz Hrant’ız hepimiz Ermeniyiz” , “Faşizme inat kardeşimsin Hrant”, “Vur diyenler yargılansın”, “Katilleri koruyan cinayete ortaktır”, “Her yer Agos her yer direniş”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları attı. Gezi Parkı civarına ve Osmanbey’de ara sokaklara istiflenmiş polisler ve TOMA’lar yine eylemin başmüdavimiydi, ama bu kez tek farkla, bazı polisler beyaz bere takmıştı!

Hrant Dink davası tam yedi yıldır sürüncemede, bu süreç boyunca mahkeme skandal kararlara imza attı. Ortaya çıkan bütün kanıtlar MİT’i, Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nü, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nü, İstanbul Valiliği’ni, Jandarma’yı işaret etti yani ortada bizzat devletin kurumlarının elleriyle işlenmiş organize bir cinayet vardı. Ama ne cinayeti işleyenler ne de azmettiricileri ceza aldılar, bizzat devlet eliyle korundular ve hatta terfiler alarak ödüllendirildiler.

Dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler cinayetin sorumlusu 24 kamu görevlisinden biri olmasına rağmen hakim karşısına geçmedi, önce müsteşarlığa atandı, sonra da AKP’den milletvekili seçildi. Daha sonra ise İçişileri Bakanlığı’na atanan Güler, Hrant ve nicelerinin katline bulaştığı için değil de yolsuzluğa bulaştığı için istifa etti. Yine Hrant cinayetiyle ilgili hakkında dava açılmasını ve görevden alınmasını beklediğimiz nice kamu görevlilerinin korunup terfi ettirildiklerini ama hükümete karşı yapılan yolsuzluk operasyonu sonucunda, birkaç gecede yeni yönetmeliklerle görevlerinden alındıklarını veya başka yerlere sürüldüklerine de şahit olduk. Yolsuzluk operasyonun üstünü örtebilmek için yargıya her türlü müdahelede bulunan AKP hükümeti, Hrant Dink davasını devletin tüm kurumlarıyla dahil olduğu organize bir suçtan çıkarıp tekil şahısların “milliyetçi” saldırısına indirgedi. On binlerin haykırdığı gibi “Katilleri koruyanlar suça ortaktır”. Dink cinayetinin bütün sorumluları yargı önüne çıkarılıp cezalandırılıncaya dek, mücadelemiz sürecek.

Yorumlar kapalıdır.