Şeyma El Sabbah’ın katli ve 4. yılında Mısır devrimi

Mısır Devrimi 4. yılına girerken El-Sisi’nin polisleri Sosyalist Halk İttifakı Partisi üyesi 33 yaşındaki Şeyma El Sabbah’ı katletti.

Sabbah, 24 Ocak’ta Mısır Devrimi’ni anmak ve darbeyle iktidarı ele geçirdikten sonra göstermelik bir seçimle kendini cumhurbaşkanı seçtirten El-Sisi’nin diktatörlüğünü protesto etmek için sokaktaydı. Grubuyla beraber başkent Kahire’deki Talat Harb Meydanı’ndan Tahrir Meydanı’na yürüyüşe geçti. “Yaşamak, özgürlük ve sosyal adalet”, “İhanet edenler gitsin” sloganları atarak yürürken “Tahrir’de gösteri yapmanın yasak olduğu” gerekçesiyle gruba saldıran polis, El Sabbah’ı başından vurarak öldürdü. Sabbah’ın katli bize rejimin yürüttüğü neoliberal politikalarla devrimin çalınmasına en ufak bir itiraza nasıl yanıt vereceğini gösteriyor.

Mısır’da kitleler 2011 yılında Mübarek’i ve ardından Mursi’yi devirse de askeri bürokrasinin burjuvaziyle işbirliğinden doğan rejim hala ayakta. Rejim, ayakta olmasını Mursi’nin devrilmesinin ardından doğan iktidar boşluğundan korkan burjuvazinin ve emperyalizmin desteğine borçlu olduğunu Mursi gibi neoliberal politikalara devam ederek gösteriyor. İşçiler ise kitlesel eylemlerle mücadeleyi sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl Şubat ayında tekstil, demir-çelik, sağlık, ulaşım gibi birçok sektörden binlerce işçi ücretlerin ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi talebiyle grevler gerçekleştirdi ve bu grevlerin sonucunda cunta başbakanı istifa etmek zorunda kaldı. 2014 yılında diktatörlüğe rağmen gerçekleşen 2.274 işçi eylemi sınıfın kararlı mücadelesinin kanıtı olarak not edilmeli.

Mücadelenin en temel eksikliğini ise işçi sınıfının henüz kendi iktidar organlarını yaratamaması oluşturuyor. Rejim karşıtı gruplar arasında seçim temelli ittifakların ötesine geçilememesi rejimin arkasında birleşen Mısır burjuvazisinin ve onunla sıkı bağları olan askeri bürokrasinin işine yarıyor. Buna 2011 yılından bu yana binlerce grev ve ayaklanma yaşayan Mısır halkının kısmi yorgunluğunu da ekleyebiliriz ancak kitlelerin mücadeleden vazgeçtiğini söylemek hele de bunu 4 senede 1 diktatör 1 cumhurbaşkanı 1 başbakan deviren Mısır halkı için iddia etmek mümkün değil. Sonuç olarak devrimin kaderini işçi seferberliklerinden yükselecek güçlü bir iktidar organının oluşup oluşmaması belirleyecek.

Yorumlar kapalıdır.