Şubat ayı işçi eylemlilikleriyle geçti!
Şubat ayı işçiler için neredeyse her gün eylem ve direnişlerle geçti. 2016 başında devletin asgari ücret açıklaması ve daha sonrasında kıdem tazminatının gaspına ve kiralık işçi uygulamalarına karşı işçiler farklı sektörlerde eyleme geçti. Başta asgari ücret zammına karşı ek ücret talebi ile Renault, İskoop, Haribo çalışanları farklı zamanlarda eylem ve basın açıklaması yaparak ek zam talebini dile getirdi. Hükümetin işçilerin en önemli kazanımlarından biri olan kıdem tazminatına göz koyması ve bununla birlikte kiralık işçi uygulamasını açıklaması bardağı taşıran son damla oldu. İşçiler bu uygulamaların esnek ve güvencesiz çalışma koşullarını daha fazla derinleştireceğini belirterek buna karşı sessiz kalmayacaklarını ifade ettiler. Haklarını gasp ettirmeyeceklerini belirterek, iş yavaşlatma, basın açıklaması, iş bırakma gibi eylemler yaparak haklı mücadelelerindeki kararlılığı gözler önüne serdiler.
Bursa’da özellikle metal işçileri her gün farklı eylemler yaparak seslerini duyurmaya çalışıyor. İşçiler ek zam talebi ile neredeyse bir aydır mücadele ediyorlar. Asgari ücret zammı sonrasında işlerin maaşlarında gözle görülen bir artış yaşanmadı. Buna karşı işçiler hakları olan ücret farkını talep etti, fakat bu işveren tarafından reddedildi. Buna tepki olarak işçiler talepleri için yürüyüş ve basın açıklaması ile seslerini duyurmaya çalıştı. Direnişi kırmak ve işçileri yıldırmak için işveren içlerinde sendikada görev alan toplamda 10 işçiyi işten çıkardı. Renault işçileri yaşanan bu hak gasplarına karşı arkadaşlarının da işten atılmasından sonra 3 Mart’ta üretimi durdurarak Mudanya’da yürüyüş gerçekleştirdiler. Yürüyüşe izin vermeyen polis işçilere saldırdı. İşçilere yapılan muameleye karşı farklı şehirlerdeki Renault işçilerine destek geldi.
Güvencesiz, esnek çalışma koşullarına karşı bugün başta metal işçileri olmak üzere direnen tüm işçiler bizim için örnek teşkil etmektedir. İşçilerin ek zam talepleri hepimizin peş peşe gelen zamların ardından satın alma gücü düşen, yoksulluk, işsizlik ve güvencesizliğe mahkûm edilmeye çalışılan tüm işçilerin ortak talebidir. O yüzden elimizden alınmaya çalışılan haklarımız için bugün mücadele etmezsek gelecek bizim için daha fazla sefalet ve yoksulluk içinde yaşamamız demektir. Bize dayatılan bu yaşam koşullarına karşı sınıf dayanışmasını, birlikteliği ve mücadeleyi yükselterek karşı durabiliriz. Haribo işçisi bunu başardı ve grevleri kazanımla sonuçlandı. 7 gündür 220 işçi işten atılan arkadaşları, yüzde 30 zam ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için grevdeydi. Talepleri kabul edildi ve işbaşı yaptılar. Direnirsek ve birlikte mücadele edersek başarırız.
Yorumlar kapalıdır.