Mücadele kalıcıdır; Yeniçeltek maden işçisi kazandı!

1955 yılında Amasya Merzifon’da kurulan Yeniçeltek Linyit işletmeleri direngen bir sınıf mücadelesi geleneğine sahip.

İlkin 1976’da sendikalaşan Yeniçeltek işçileri 1975, ’76, ’78 ve ’80 yıllarında 1000’e yakın işçinin katılımı ile direngen direnişler örgütlemişti. Pek çok dayanışma grevinin de yaşandığı madende aynı zamanda başka şehirlerden getirilen grev kırıcılarına karşı jandarmanın dahi müdahale edemediği günlerce süren silahlı çatışmalar yaşanmış ve zaferle sonuçlanmıştı. Burjuvazinin örgütlü işçilerle baş edemeyerek madeni kapatma kararına karşılık işçiler köylerde ve işyerlerinde komiteler kurup kömür üretimini ve tüketimini örgütler hale gelmiş ve direnişlerini zaferle taçlandırmışlardı. 1 Mayıs 1978’de Taksim’e gelen Yeniçeltek işçilerine niçin kazma taşıdıklarını sorduklarında cevapları oldukça netti: “Faşistleri yere çakmak için”.

Yeniçeltek’te son olarak 7 Şubat 1990’da yaşanan Grizu patlamasında 68 işçi ağabeyimizi yitirmiştik. İşletme şimdi Soma Maden İşletmeleri’ne bağlı bulunuyor. Soma’da 301 canımızı kaybetmemize sebep olan iş cinayetinin ardından Merzifonlu işçiler Soma’ya çalışmaya gönderildiler. Geri döndüklerinde ise madenlerinin kapatılacağı bildirimini aldılar.

Kelimenin gerçek anlamı ile şanlı bir mücadele geleneğine sahip olan Yeniçeltek işçileri madenlerinin kapatılacağının bildirilmesine karşı yerin yüzlerce metre altına girip açlık grevine başladı. Pek çok madencinin sağlık durumunun kötüye gitmesine rağmen işçiler direnişlerinden vazgeçmedi. Nihayet 10 gün süren açlık grevinin sonunda işçiler Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarından oluşan bir heyetin kendi ayaklarına kadar gelmesi ve sorunu çözmek üzerine söz vermeleri üzerine açlık grevlerini sonlandırdı.

Yoğun bir baskı altındaki Yeniçeltek işçilerinin bize iki mesajı var. Yeniçeltek işçileri mücadelenin kalıcı olduğunu, direngenliğin aktarıldığını, korkmanın en büyük felaket olduğunu bizlere yeniden gösterdi. Aynı zamanda Yeniçeltek maden işçileri kararlı bir direnişin şu günlerde dahi zafere ulaştığını yeniden ispatladı.

Yorumlar kapalıdır.