Dünya genelinde 1 Mayıs

İşçi sınıfının Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü 1 Mayıs’ta dünyanın birçok yerinde işçiler hak gasplarına, yaşanan emperyalist savaşlara ve artan işsizliğe karşı alanlardaydı. Dünyanın her yerinde uygulanmaya çalışılan işçi düşmanı uygulamalara karşı işçiler taleplerini haykırmak için meydanlara çıktı. Sloganların dili ayrı fakat duygular ve talepler aynıydı!

Endonezya’da işçiler sloganlar eşliğinde başkanlık sarayına doğru yürüdü…

Endonezya’da yaklaşık 100 bin işçi 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda başkent Cakarta meydanlarını doldurdu. Başkentin merkezi Bunderan Hi’de buluşan işçiler, sloganlar eşliğinde başkanlık sarayına doğru yürüdü. Sarayın önünde toplanan işçiler, düşük maaşlar, sağlık güvencesi yetersizliği ve sözleşmeli işçilik gibi çeşitli sıkıntılarını dile getirerek, hükümetin işçi düşmanı politikalarını protesto etti.

Kamboçya’da işçiler ücret zammı ve daha iyi çalışma koşulları için yürüdü…

Kamboçya’da ise 1 Mayıs’ta tekstil ve ayakkabı işçileri sokaklara döküldü. Başkent Phnom Penh’de, 5 bin tekstil işçisi ücretlerinin artırılması, çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve sendikalara üye olabilme hakkı tanınması talepleri ile gösteri düzenledi. Asya ülkesi Kamboçya’da 1007 tekstil ve ayakkabı fabrikasında 754 bin işçi çalışıyor ve asgari ücret 140 dolar kadar.

Bangladeş’te işçiler insanca bir yaşam için alanlarda…

Kölelik koşullarında çalıştırılan ve son yıllardaki iş kazalarında binlerce işçinin can verdiği tekstil cehennemi Bangladeş’te işçiler 500 kişinin öldüğü tekstil fabrikası faciasının sorumlularının idamını istedi. Başkent Dakka’da meydanlara akan işçiler, incanca çalışma koşulları, ücretlerin yaşanabilecek düzeye çıkartılması, işyerlerinde güvenlik önlemlerinin alınması ve sanayi sektöründe sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılmasını talep ettiler. Şehrin en büyük meydanında en az 20 bin kişinin toplandığı belirtildi.

Fransız emekçileri ve gençliği kemer sıkma politikalarına karşı 1 Mayıs’ta kitlesel olarak sokaklardaydı…

Fransa son dönemlerdeki işçi karşıtı yasalarla ayaktaydı. Özellikle gençliğin aktif rol oynadığı eylemler grevlerden meydan işgallerine dönüştü. Ayakta Gece eylemleri neredeyse bir aydır polisin tüm saldırılarına karşı sürüyor. Bastille Meydanı’nda toplanan binlerce işçi ve genç, yürüyüş boyunca Fransız hükümetinin çalışma saatini 10 saatten 12 saate çıkaran ve işten çıkarmayı kolaylaştıran yasaya karşı tepkisini dile getirdi. Fransa’nın önemli sendikaları CGT ve FO her sene 1 Mayıs’a ayrı çıkarken bu sefer birlikte yürüdü. Katılımın ise son dönemlere göre bu sene arttığı görülüyor.

Almanya işçileri “Dayanışma Zamanı” sloganı ile 1 Mayıs alanını doldurdu…

Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) çağrısıyla bu yıl “Dayanışma Zamanı’ sloganıyla yapılan 1 Mayıs gösterilerine 400 bine yakın emekçi katıldı. Bu yıl merkezi gösteri Stutturtgart’ta yapıldı. Özellikle TİS sürecinde olan metal işçilerinin eyleme yoğun katıldığı görüldü. Hamburg ve Köln’deki gösterilere 8’er bin kişi katıldı. Her iki kentte de metal işçilerinin yoğun katılımı dikkat çekiciydi. Köln’de özellikle Ford işçileri mitinge döviz ve pankartlarıyla katıldı. Almanya’ya gelen sığınmacılarla dayanışma, daha fazla ücret, insanca çalışma koşulları, ırkçılığa karşı mücadele talepleri sloganlarda öne çıktı.

İspanya işçileri ücret yoksulluğuna ve toplumsal yoksulluğa karşı iş ve haklar için yürüdü…

İspanya’da 1 Mayıs CCOO ve UGT sendikalarının öncülüğünde gerçekleşti. Son dönemlerin en politik 1 Mayısı’nı geçiren İspanya’da talepler açıktı. Düşük ücretlere ve toplumsal yoksulluğa karşı iş ve işçi hakları için alanlar doldu. Eylemlerde kemer sıkma politikaları, ücretlerdeki erime ve son yıllarda hayata geçirilen neoliberal iş reformları protesto edildi.

Mısır işçileri 1 Mayıs’ta polis engeli yüzünden alanlara çıkamadı…

Mısır güvenlik güçleri, işçilerin 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle toplanmasını engellemek için Gazeteciler Sendikası’nın bulunduğu bölgeyi kapattı. Mısır güvenlik güçleri Gazeteciler Sendikası’na çıkan bütün yolları barikatlarla kapatarak, işçilerin sendikanın bulunduğu bölgeye girişlerini engelledi ve sıkı güvenlik önlemleri aldı. Özgür Mısırlı İşçiler Birliği Başkanı Ali el-Bedri daha önce Gazeteciler Sendikası önünde 1 Mayıs’ta işçilerin haklarının gasp edilmesine tepki olarak siyah bantlarla eylem yapacaklarını duyurmuştu.

Yorumlar kapalıdır.